Európa legnagyobb részének időjárását az az anticiklon alakítja, amelynek középpontja Közép-Európa, illetve az Alpok felett található. Ennek hatására nemcsak itt, hanem a Földközi-tenger nyugati és középső részén, valamint Nyugat-Európában is kevés a felhő, sokat süt a nap, de a szélcsendes völgyekben éjszakánként ködfoltok képződnek, amelyek néhol még napközben is makacsul megmaradnak. A csúcshőmérséklet a mediterrán térségben 12 és 20, másutt 3 és 10 fok között változik, csak a ködös tájakon van ennél hidegebb. A magasnyomástól északra, északkeletre változékonyabb az idő, sokfelé van csapadék, ami elsősorban eső formájában érkezik. Havazás csak a hegyekben, a Kelet-európai-síkságon, valamint a legészakibb tájakon fordul elő. Ezeken a helyeken marad napközben is fagypont alatt a hőmérséklet. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a fent említett anticiklon határozza meg, de péntek délután már fölénk húzódik egy front felhőzete, ami jelenleg még az Atlanti-óceán felett húzódik.
    
    Várható időjárás péntek estig
    —————————–

    Az éjszaka képződött köd, illetve alacsonyszintű felhőzet az Alföldön és Borsodban tartósan megmaradhat, másutt túlnyomóan derült idő várható. Éjszaka újra egyre nagyobb területen – legnagyobb eséllyel a keleti és középső országrészben – képződik köd, illetve rétegfelhőzet, ami aztán pénteken folyamatosan zsugorodik. Ezzel egy időben nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami késő délután a Dunántúlon meg is vastagszik. Számottevő csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -2 fok között valószínű.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -2 és +6 fok között alakul, a fagypont körüli értékek a tartósabban borult, ködös tájakon lesznek.