Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb – jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság illetékes tagja kedden az Európai Parlament (EP) Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén. 

    Az egészségügyért felelős uniós biztos közölte, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A brüsszeli testület közös közbeszerzési pályázatot indított el az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.
    “Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája” – hívta fel a figyelmet Kirikidész. 
    Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzését illetően fontos, hogy az EU stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít. 
    “A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra” – emelte ki. 
    Tóth Edina fideszes EP-képviselő a vitában felhívta a figyelmet a hiteles, naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel indított honlapot, az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.
    A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról-napra, óráról-órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.
    Párttársa, Kósa Ádám írásbeli felszólalásában rámutatott: a vírus terjedése kapcsán a legfontosabb dolog a gyors, akadálymentes tájékoztatás, hiszen az állampolgárok csak akkor érzik magukat biztonságban, ha időszerű és pontos információkat kapnak. Kiemelte: veszélyhelyzetben különösen fontos tekintettel lenni a hátrányos helyzetű csoportokra, köztük a fogyatékossággal élőkre.
    “Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre, a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz, és a siketekre, nagyothallókra, akiket jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokkal” – hangsúlyozta.
    Kósa örömét fejezte ki, hogy Magyarország eleget tesz ennek, mert a járvány terjedését megfigyelő operatív törzs napi sajtótájékoztatói jelnyelvi tolmácsolással kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy hívja fel a tagállamok figyelmét a fogyatékossággal élők tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeikre.
    Manfred Weber frakcióvezető az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések, és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.
    “Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés” – hangoztatta Weber.
    Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.
    “Az unióban nincs helye a rasszizmusnak” – húzta alá.
    A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.