Mivel a koronavírus-járvány leginkább az időseket veszélyezteti, külön felhívást és tájékoztató kampányt indít az idősekhez a kormány. Időseknek szóló kisfilmet jelentet meg a kormány a koronavírussal kapcsolatosan – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón. Az is elhangzott: megvan az első koronavírus-fertőzésből gyógyult ember az országban.

    Dömötör Csaba elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonlító tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten. A tájékoztatóban felhívják az idősek figyelmét arra, hogy kerüljék a zárt tereket, lehetőleg a tömegközlekedést is, ne érintkezzenek lázas beteggel vagy olyan emberrel, aki fertőzött területről érkezett haza.
    „A családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet” – mondta az államtitkár.
    Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője közölte, az éjféltől bevezetett határellenőrzések óta reggel 8 óráig négy magyar állampolgárt kellett hatósági járványügyi karanténba küldeni, és két román állampolgártól megtagadták a belépést Magyarországra. Két dél-koreai állampolgárt a Hegyeshalom-Győr között közlekedő vonaton szűrtek ki, őket visszairányították Ausztriába – tette hozzá. 
    Jelenleg öt – magyar-szlovén és magyar-osztrák – határátkelőn folynak az ellenőrzések, a további negyvenen folyamatban van az ellenőrzés megszervezése. Ezek az ellenőrzések a határon nem szúrópróbaszerűek, minden egyes járművet és embert ellenőriznek – emelte ki.
    Emlékeztetett: a kormány beutazási tilalmat rendelt el Olaszországból, Iránból, Kínából és Dél-Koreából, az innen érkezők nem léphetnek be az országba. Olaszországból éjfél óta nem érkezik repülő Magyarországra. Jelezte, egy Alitalia gép szállt le csütörtökön Ferihegyen, hogy az itt rekedt olasz turisták egy részét hazaszállítsa. A személyzet nem hagyhatta el a gépet. 
    Akit a határokon kiszűrnek, annak hatósági házi karanténba kell vonulnia a lakhelyére, vagy a tartózkodási címre megadott helyre, amit 14 napig nem hagyhat el. Ha ezt mégis megtenné, megsértené a járványügyi szabályokat, ami bűncselekmény.
    A veszélyhelyzetre tekintettel a Magyarországra szóló és itt kiadott hivatalos okmányokat egyelőre nem kell megújítani, azok 15 napig érvényesek, azonban az itt tartózkodást igazoló külföldi vízumokra ez a szabályozás nem érvényes – mondta Lakatos Tibor.
    Beszámolt arról, hogy a kormány döntése értelében az egyetemek elrendelték a bezárásokat és megkezdték a felkészülést arra, hogy online biztosítsák a tananyagot hallgatóik számára. 
    Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: megvan az első koronavírus-fertőzésből gyógyult ember Magyarországon, egy iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; ő valószínűleg csütörtökön elhagyhatja a kórházat.
    A három új magyarországi fertőzöttről közölte: a már korábban karanténban lévő egyik iráni hallgatónál, egy 27 éves magyar állampolgárnál és egy 49 éves – szintén magyar – nőnél állapították meg a koronavírus-fertőzést. A 27 éves férfi Izraelben járt, majd – már Magyarországon – ismeretlen állampolgárságúakkal kerület kapcsolatba. Róla az ambulancián derült ki, hogy beteg. Vele összefüggésben két ember került karanténba – ismertette a főorvos. A 49 éves nővel kapcsolatban az első információkból az volt tudható, hogy nem járt külföldön és nem találkozott fertőzött beteggel, azonban a kontaktkutatásnál már vannak olyan – még megerősítésre váró – információk, hogy munkatársai egy osztrák sítúrán vettek részt.
    Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi hatósági házi karanténról elmondta, hogy az arra kijelölt emberek – például akik Olaszországból térnek haza – nem betegek, lehet hogy tünetmentesek, de a lakást nem hagyhatják el 14 napig, erre kötelezi őket a hatósági közlés is. A bejárati ajtóra egy felirat kerül, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban egy olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A lakást nem hagyhatja el, látogatót nem fogadhat, ruháját ajánlott hatvan fokon mosni, a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, hogy csak átvegye tőlük az ajtóban a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak.
    Annak, aki ilyen karanténban van, az ellátását meg kell oldani, amennyiben ez nem lehetséges, akkor az önkormányzattól kaphat segítséget. Arra kért mindenkit, hogy mutasson jogkövető magatartást családja és környezete érdekében. Jelezte, hogy a házi járványügyi karantént a rendőrség segítségével ellenőrzik. 
    Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ehhez hozzátette: a rendőrség részt fog venni a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésében, és elkezdődött annak a rendszernek a kidolgozása, hogy a kontaktuskutatásban a rendőrök is együtt fognak működni a járványügyi szakemberekkel. Mint mondta, a rendőrség részt fog venni annak ellenőrzésében is, hogy betartják-e a rendezvényekre előírt létszámot. E rendelkezés betartásáért a rendezvény szervezője vagy az üzemeltető felel. 
    Az iskolák bezárására irányuló kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt mondta, az operatív törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és ha szükséges, meghozza a döntést. 
    Müller Cecília hangsúlyozta, minden indokolt esetben elvégzik a laborvizsgálatot, és amint „a járványos terület szélesedik”, nőni fog a laborvizsgálatok száma is.