Gazdasági és más fontos intézkedéseket hoztak a vidéki önkormányzatok is a koronavírus-járvány miatt: Kecskeméten veszélyalapot hoztak létre, Tatabányán automatikusan meghosszabbítják a bérlakások lejáró szerződését, Szécsényben pedig a következő napokban minden lakos szájmaszkot kap. Mindemellett továbbra is mindenhol segítik a leginkább veszélyeztetett idősek ellátását.

    Kecskeméten városi veszélyalapot hozott létre az önkormányzat a bajbajutottak megsegítésére, a támogatási feltételek kidolgozása folyamatban van – tájékoztatta Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-t. Olyan cégek és magányszemélyek felajánlását várják, akik anyagi körülményei ezt lehetővé teszik. Az alapot a polgármester és öt alpolgármester 200-200 ezer forinttal támogatja. 
    Tatabánya önkormányzata hatezer darab egyszer használatos és naponta ötszáz újrafelhasználható szájmaszk készítéséről állapodott meg megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató vállalkozásokkal – ismertette Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) polgármester. Az önkormányzat augusztus végéig automatikusan meghosszabbítja a bérlakások lejáró szerződéseit és augusztus végéig felfüggeszti a kilakoltatásokat. 
    A zalaegerszegi önkormányzat Segít a város elnevezéssel indított kezdeményezést azoknak a 70 év felettieknek, akik nyilatkozatban vállalják, hogy otthon maradnak a vírusveszély miatt. Nekik a város segít étel házhoz szállításával, bevásárlással, gyógyszerkiváltással, csekkbefizetéssel – közölte Balaicz Zoltán polgármester csütörtökön a közösségi oldalán.     
    Szegeden az önkormányzat – térítés ellenében – biztosítja a 70 év felettiek ellátását. Az idősek számára minden hétköznap meleg ételt, hétvégére készételkonzervet szállítanak házhoz, a nyugdíjasok rendelhetnek alapvető élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodó- és tisztítószereket is.
    Szécsényben a következő napokban minden lakos szájmaszkot kap. Az önkormányzat honlapján Stayer László (független) polgármester közölte: megrendelt 6000 darab többször használható, mosható szájmaszkot a szécsényi varrodától. Ezeket várhatóan a jövő héten osztják ki, és mindenki számára jut egy-egy darab, a legkisebbektől a legidősebbekig. Kitért arra, hogy óriási a megrendelési igény, ezért a varroda szívesen fogad bérmunkára jelentkezőket.
    Békéscsabán nem zárt be a piac, Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba Egyesület) a Facebook-oldalán arról írt, többségében betartják a higiéniás szabályokat, a vásárcsarnokot folyamatos szellőztetik, és – a biztonságos távolság betartásáért – eltávolították a talponállókat a vendéglátóegységek elől. 
    Békés város önkormányzata az MTI-vel azt közölte: csütörtök éjféltől zárva tart a helyi piac, a kiszolgálás és vendégfogadás csak a külső fronton lehetséges. A piacfelügyelet dolgozóival egyeztetve dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az eladók és a vevők közötti közvetlen kapcsolatfelvételt oldhatják meg. 
    Balassagyarmaton az önkormányzat és az egyházi közösségek összefogva, közösen dolgoznak az idősek, betegek és karanténba helyezettek szükséges ellátásában – közölte Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester. Döntése értelmében, ha a bezárt intézmények önkormányzati dolgozói önkéntes munkát vállalnak, akkor ezt foglalkoztatásként számolják el, tehát az érintettek sem szabadságra, sem fizetés nélküli szabadságra nem kényszerülnek.
    Bátonyterenyén a városi szociális és gyermekjóléti központtól telefonon vagy e-mailen kérhetnek segítséget az egyedülállók. Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), a település vezetője közösségi oldalán azt írta, az ez évre szervezett önkormányzati rendezvényeket lemondják és az azokra félretett összeget a járvány elleni védekezésre fordítják.
    Magyardombegyházon az önkormányzati közmunkaprogramban a nők mosható, fertőtleníthető szájmaszkokat varrnak. Dinyés Ildikó polgármester közölte: alapanyag és igény is van. Hozzátette, ezek nem professzionális védőfelszerelések, de bolti bevásárlásnál vagy gyógyszertárba betéréskor jó szolgálatot tehetnek.
    Gyomaendrődön házasságkötéskor a házasulandó feleken és az anyakönyvvezetőn kívül csak a két tanú lehet jelen. Az állampolgársági eskütételkor pedig csak hárman lehetnek a helyszínen.
    Kaposváron is új rendet vezettek be a házasságkötéseknél. A ceremónián a házasulandókon, a tanúkon, az anyakönyvezetőn és egy technikuson kívül legfeljebb tízen lehetnek jelen, s elmaradnak a házasság érvényességéhez nem szükséges elemek, mint a pezsgős gratuláció vagy a gyertyagyújtás.
    Siófok 25 millió forintot különít el a veszélyhelyzet kezelésének költségeire. Lengyel Róbert polgármester nyílt levelet tesz közzé, amelyben arra kéri az üdülőtulajdonosokat, ne utazzanak le nyaralójukba a veszélyhelyzet idején. A Siófok Városért Egyesület felfüggeszti a 2015 óta folyó vasárnapi ingyenebéd-osztást a településen.
    Székesfehérváron egyetlen nap alatt közel száz önkéntes jelentkezett arra a felhívásra, hogy különböző feladatokban segítsék az önkormányzat munkáját, ők pecséttel ellátott megbízólevelet kaptak.
    Makón az önkormányzat a patikák elé padokat helyez ki, a központi orvosi ügyelet épületénél pedig a fertőző betegek számára átmeneti elkülönítőhelyiséget alakított ki.
    Szekszárdon százmillió forintot különítettek el a költségvetésben a járvány elleni védekezésre – közölte Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön, sajtótájékoztatón. Hozzátette: jövő hétfőtől a város fő postáján a központi pénztárat meghatározott időpontokban csak az időseket segítő önkénteseknek tartják fenn. A fél nap alatt tizenhatan jelentkeztek az önkéntes programba, melyet a 70 évesnél idősebbek segítésére hoztak létre.