Széleskörű összefogás alakult ki Magyarországon a koronavírus-járvány miatt bajbajutottak segítéséért – közölte az önkéntességet és adományozást koordináló kormányzati akciócsoport vezetője szerdán az M1 Aktuális című műsorában.

    Révész Máriusz azt mondta, hogy a www.segitunkegymasnak.hu honlap indulása óta sok felajánlás érkezett multinacionális cégektől és magánszemélyektől egyaránt.
    A Toyota magyarországi márkaképviselete például húsz gépjárművet ajánlott fel, amelyekből hatot a Kiskunhalason újonnan felépült kórház kap meg, hatot az Országos Mentőszolgálat, nyolcat pedig karitatív szervezetek fognak használni – ismertette. A felajánlások közül kiemelte még az önkéntes munkát, az ingatlanokat és az informatikai eszközöket.
    Azt mondta: a könnyebb átláthatóságért szerdától a honlapon pontosabban meg lehet határozni a segítségnyújtás fajtáját, és új lehetőségek is elérhetők. Megállapodást kötöttek például állatvédő szervezetekkel és – a véradás biztosításáért – az Országos Vérellátó Szolgálattal is – tette hozzá.
    Az akciócsoport vezetője beszélt arról is, hogy a járvány a kerékpárutak építését nem befolyásolja. A Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút és a szentendrei kerékpáros híd átadásának határidejét tartani tudják, valamint elkezdődött a Budapest-Balaton kerékpárút építése is – tudatta.
    Révész Máriusz a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a járvány miatt visszaesett a személyautóval és a tömegközlekedéssel utazók száma, helyette sokan kerékpárral közlekednek. Ebből az látszik, hogy a magyarok szabálykövetők, mindenki igyekszik betartani a kijárási korlátozásokat – vélekedett az akciócsoport vezetője.