Az Egyesült Államokban több mint 640 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem csütörtök déli adatai szerint a halottak száma 31 015-re emelkedett.

    Csütörtöki sajtókonferenciáján New York állam kormányzója, Andrew Cuomo az általa irányított állam gazdaságának és mindennapi életének fokozatos újraindításáról beszélt. Bejelentette ugyanakkor, hogy a kijárási korlátozásokat és a társadalmi távolságtartás szabályainak érvényét május 15-ig meghosszabbítja. 
    A kormányzó kifejtette: annak ellenére, hogy szerdán 606 beteg halt meg a Covid-19 betegségben, folytatódott az eddigi tendencia, s az államban csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzések és az újonnan kórházba szállított betegek száma. A kórházban ápolt betegek száma is csökkent 18 335-ről 18 ezerre. New York államban jelenleg több mint 214 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és több mint 14 ezer a Covid-19-ben meghaltak száma. 
    Cuomo elmondta: az elmúlt 30 nap alatt 500 ezer vírustesztet végeztek, többet, mint Michigan, Kalifornia és Florida együtt. A járványra utalva úgy fogalmazott: kézben tartottuk a vírust, visszaszorítottuk a fertőzés terjedésének ütemét. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a járvány után meg kell erősíteni az állam kórházi és egész egészségügyi rendszerét.
    Az egyes államok – eltérő időpontban és mértékben – a gazdasági élet újraindítására készülnek. Észak-Dakota kormányzója, Doug Burgum csütörtökön délelőtt közleményben tudatta, hogy május elsején beindul a helyi gazdaság. Ezzel egy időben új egészségbiztonsági intézkedések lépnek életbe: kötelező egészségügyi előírásokat vezetnek be, például naponta fertőtlenítenek az üzemekben és az üzletekben, s előírják azt is, hogy egy-egy üzletben egyszerre hány ember tartózkodhat.
    A Fehér Ház csütörtökön arra szólította fel a kongresszust, hogy „azonnal” szavazza meg a kisvállalkozások számára létrehozott gazdaságélénkítő csomag összegének emelését. A csomag által kölcsönökre biztosított 349 milliárd dollár ugyanis – két hét alatt – csütörtökre elfogyott, új kölcsönkérelmeket nem fogadnak be. A törvényhozóknak és a szövetségi pénzügyminisztériumnak eddig nem sikerült megállapodniuk a további összegek biztosításában. Ez azt is jelenti, hogy a kisvállalkozásoknál további elbocsátásokra lehet számítani. 
    A szövetségi munkaügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint az elmúlt egy hét alatt több mint ötmillió amerikai folyamodott munkanélküli segélyért. Március közepe óta tovább nőtt a munkanélküliek száma az országban, meghaladva immár a 22 milliót. A legtöbben, mintegy 600 ezren, Kaliforniában maradtak munka nélkül.
    New Jersey kormányzója, Phil Murphy csütörtök délutáni sajtóértekezletén elcsukló hangon jelentette be, hogy rendőrségi vizsgálat indul az Andover városának idősotthonában történtek miatt. 
    Az otthon épülete mellett – még hétfőn, egy lakossági bejelentés nyomán – 17 holttestet találtak egymásra pakolva egy hevenyészett halottasházban. A rendőrség vizsgálatai szerint a 17 halott mindegyike az otthonban hunyt el Covid-19 betegségben. Az idősotthonban egyébként a vírusfertőzés nyomán kialakult tüdőgyulladásos betegség eddig 68 halálos áldozatot követelt. Eric Danielson, a kisváros rendőrfőnöke nem mentegetve ugyan a történteket, de azt hangoztatta újságíróknak: az otthonban olyan gyors egymásutánban következtek be az elhalálozások, hogy a vezetők hirtelenjében nem tudták hol elhelyezni az elhunytakat. 
    A kormányzó további átfogó vizsgálatot ígért az ügyben. 
    A New York állammal délen határos New Jersey a járvány által leginkább sújtott tagállamok egyike, ahol eddig több mint 71 ezer koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak.