Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szombaton.

    Müller Cecília hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. 
    Közölte: a szociális intézményekben is nő a betegek, az elhunytak száma, a fővárosi Pesti úti otthon lakói közül már 21-en vesztették életüket. 
    Beszámolt arról, hogy országszerte 18 szociális otthonban 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív. Az intézmények, köztük a Pesti úti ellenőrzése hétvégén is zajlik – mondta.
    Kiemelte, hogy már 1834-re nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 óra alatt újabb 16 haláleset történt. Az elhunytak egy kivételével idős emberek. Ugyanakkor a fertőzés áldozatává vált egy 42 éves, ám számos egyéb alapbetegséggel küzdő nő is.
    Az ország idősotthonaiban gondozottak közül eddig 33-an hunytak el koronavírus-fertőzés nyomán – tette hozzá.
    Hangsúlyozta, hogy az idősotthonok lakói körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően többszöri megismételt laborvizsgálatot is végeznek. Ugyanakkor – folytatta – nem kizárólag a laborvizsgálatokra alapozzák az intézményekben a járványügyi döntéseket, mert azok csak egy pillanatnyi képet tükröznek.
    Vagyis nagyon fontosak az alapvető járványügyi intézkedések, leginkább az elkülönítés – mondta.
    Közlése szerint változatlanul Budapest és Pest megye az ország legfertőzöttebb területei, ott regisztrálták a fertőzöttek több mint 60 százalékát. Továbbá Fejér megyében van még sok fertőzött.
    Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a védekezés során folyamatosan hasznosítják a nemzetközi tapasztalatokat, elsősorban a V4 tagállamok, illetve Ausztria gyakorlatát hasznosítják.
    Arra a kérdésre válaszolva, hogy a fertőzött gyerekekkel a kórházban maradhatnak-e a szülők, azt mondta: amennyiben az intézményben lehetőség van a gyermek és édesanyja izolációjára, akkor lehetséges.
    Arról is szólt, hogy ha valaki fertőzötté válik, a járványügyi vizsgálat dönti el, hogy a családtagjai közül kit tesztelnek. A gyakorlat szerint a vele egy fedél alatt élőket igen, ám a tágabb családtagokat csak szoros kontakt esetén – tette hozzá.
    Végül hangsúlyozta, hogy az ágyak felszabadítása azért szükséges, mert nem szeretne olyan képeket látni itthon, mint amilyenek Olaszországból érkeztek, vagyis hogy sokszor már csak a folyosókon tudták elhelyezni a betegeket.
    Az a céljuk, hogy minden körülmények között mindenki megkapja a megfelelő ellátást – mondta Müller Cecília.