A Pesti úti idősotthonban 27-re nőtt az elhunytak száma, a második körös mintavétel 58 új gondozott és 4 dolgozó fertőzésére derített fényt – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján és közölte, hogy kétezer fölé nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

    Müller Cecília kifejtette, a fertőzötteket az intézményben el kell különíteni és fokozott orvosi felügyelet mellett kell vizsgálni, hogy megbetegszenek-e. A vizsgálat még zajlik. Akik az otthonból kerültek kórházba, jó általános egészségi állapotban vannak – mondta -, hozzátéve: két negatív laborvizsgálat után kerülhetnek vissza az otthonba, ahol a honvédség segítségével már elvégezték a fertőtlenítést.
    Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy országosan húsz idősotthon érintett a fertőzésben, háromban nagyobb számú megbetegedést észleltek, a többiben jobbára csak egy-két fertőzöttet találtak, akiket regisztráltak és figyelnek, hogy jelentkeznek-e tünetek. Ezek az esetek az otthonok életét kevéssé érintik – jegyezte meg.
    Ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, zajlik az idősotthonok ellenőrzése, és a honvédség segítségével megkezdődik fertőtlenítésük is, először azon intézmények kerülnek sorra, ahol találtak fertőzöttet, aztán a többi.
    Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a napokban értékelte a magyar járványügyi helyzetet, és megalapozottnak tartotta azt a tesztelési módot, amit Magyarország követ. Az irodavezető szerint Magyarországon megfelelő számú és kiterjedtségű tesztelés zajlik; a világszervezet egy igazolt fertőzött környezetében tíz tesztelést tart szükségesnek, ezzel szemben Magyarországon harmincat végeznek el – ismertette.
    A május 3-a körülire prognosztizált járványcsúcsról megismételte, hogy ez nem a járvány végét jelenti. Az, hogy ez a “plafon” mennyi ideig tart, előre nem lehet megmondani, ez egy hosszabb időszak is lehet – tette hozzá, kiemelve, hogy ebben az időszakban járványügyi szempontból az egy-két napos adatokból még nem lehet következtetéseket levonni.
    Az országos adatokról szólva a szakember elmondta, keddre 2098-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 213-an hunytak el a betegség következtében, és 287-en felgyógyultak. Kórházban 842 embert ápolnak, közülük 82-en szorulnak lélegeztetőgépre, ők súlyos állapotban vannak. Kérdés kapcsán közölte, Magyarországon eddig nem tudnak olyan esetről, hogy egy egészséges ember halt volna bele a koronavírus-fertőzésbe, de nemzetközi példák erre is vannak már.