Törökországban csütörtökön 3116-tal nőtt, és így – a világon hetedikként – a kis-ázsiai országban is átlépte a százezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) diagnosztizáltak száma – derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból.

    Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma második napja jár a 3100-as szint körül, előtte több mint két hétig jóval magasabban, 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is.
    Fahrettin Koca közölte: a vírus okozta járvány halálos áldozatainak a száma az utóbbi napban 115-tel 2491-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassú csökkenést mutat, gyakorlatilag azonban stagnál, hiszen már április 14. óta a 107 és 127 közötti sávban ingadozik.
    Az intenzívosztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók számában alig történt változás, előbbi 1814-ről 1816-ra nőtt, utóbbi 985-ről 982-re mérséklődött az elmúlt 24 órában. A gyógyultnak minősítettek száma rekordmértékben, 2014-gyel, tehát az új esetek közel kétharmadával emelkedett, és ezzel 18 491-re ugrott.
       A török hatóságok csütörtökön is mintegy 40 ezer vírustesztet végeztek el, míg a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 792 ezret.
    Törökország lakossága a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 83 millió 155 ezer.
    A török egészségügyi tárca vezetője először szerdán jelentette ki, hogy a járvány az ellenőrzésük alá került. Recep Tayyip Erdogan török elnök a napokban pedig már arra is felhívta a figyelmet: az a célkitűzésük, hogy a pénteken kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán során is „a legmagasabb szinten” betartassák az óvintézkedéseket, és az ország utána visszatérhessen „a megszokott kerékvágásba”.
    A ramadánnal kapcsolatban a török vallásügyi hivatal (Diyanet) a közelmúltban kiadott közleményében leszögezte, hogy minden egészséges hívőnek Allah parancsa szerint kötelessége böjtölni, aminek elhalasztása nem lehetséges. A belügyminisztérium mindazonáltal szerdán úgy rendelkezett, hogy a hagyomány ellenére a ramadán során tilos lesz közösségileg fogyasztani a koplalás nappali óráit megelőző hajnali, valamint az azt követő esti étkezést.
    Törökország 31 nagyobb városában – köztük Isztambulban és Ankarában – az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, a nemzeti szuverenitás és a gyerekek állami ünnepe, illetve a ramadán kezdete miatt.
    Országos szintű kijárási korlátozás állandó jelleggel csak a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik.
    A kis-ázsiai országban az emberek többsége hétköznapokon továbbra is munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljesen felfüggesztették.