Mindazok, akik részt vesznek a nemzeti konzultációban, érezhetik a demokráciát a mindennapokban – mondta a Nézőpont Intézet igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: diktatúrában, szocializmusban nem volt erre példa, sokszor érezték a választók, hogy ki vannak zárva a döntéshozatalból.
    Számos olyan kérdés kapcsán mondhatja el, aki részt vesz a konzultációban, hogy ez nem a feje fölött született döntés, hanem vele egyetértésben, az ő közreműködésével – mondta.
    Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett: a nemzeti konzultáció 2010-től vált a kormányzás technikai eszközévé, ami arról szól, hogy a választáson megszerzett általános felhatalmazást konkretizálni tudja a kormányzat, és a választópolgároknak egy-egy konkrét témában, szakpolitikában beleszólása legyen, ne csak négyévente nyilvánítsanak véleményt.
    Témától függően 1-2 millió aláírás érkezik be egy nemzeti konzultációban – mondta, rámutatva arra, hogy ennyi támogató egy országgyűlési választáson már a kényelmes győzelemhez is elég. A visszaküldött levelek túlnyomó része a kormánnyal azonos nézőpontot mutat – jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel.
    Szólt arról is, hogy a migráció ügyével kapcsolatban indított nemzeti konzultáció volt a legnépszerűbb, mert akkor közvetlen volt a fenyegetés.