A versenyképesség-növelő támogatásokat igénybe vevő 806 vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban, ezzel 143 618 munkahelyet védenek meg, amihez 169 milliárd forint támogatást ad a kormány – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, a Fehér Ablak Kft. hétfői szerződésátadási ünnepségén.

    Szijjártó Péter egyedülállónak nevezte ezeket a támogatásokat, amelyek világosan mutatják, hogy az elmúlt tíz év erőfeszítéseinek van eredménye, és nem véletlen, hogy a magyar gazdaság Európa egyik leggyorsabban növő gazdasága, és az ország a legvonzóbb közép-európai beruházási célpont.
    A miniszter egyebek mellett azt mondta, hogy a magyar gazdaság a koronavírus-járvány okozta válság után sem a nemzetközi hitelekre, hanem a magyar emberek munkájára alapozva lesz sikeres, és lesz nyertese a fellendülésnek.
    Szijjártó Péter szerint ilyen helyzetben beruházásokat bátor vállalatok hajtanak végre, ezért a magyar gazdaságpolitika és gazdaságvédelem fókuszában a beruházások támogatása áll.
    A tárcavezető szerint nem véletlen, hogy Székesfehérváron adták át elsőként a támogatási okiratot, hiszen a városra és Fejér megyére az elmúlt években mindig számíthattak a gazdasági fejlődésben. Hozzátette: Budapest és Győr-Moson-Sopron megyét követően az egy főre jutó gazdasági teljesítmény Fejérben a legmagasabb, miközben tíz év alatt 11,4 százalékról 1,6 százalékra csökkent a munkanélküliség, és több mint 50 százalékkal nőtt az ipari termelés.
    Szijjártó Péter közölte, hogy 49 Fejér megyei cég kap 11 milliárdnyi versenyképesség-növelő támogatást 24,5 milliárd forintnyi beruházás végrehajtására, amivel 7500 munkahely megvédésére nyílik lehetőség. Székesfehérváron 29 vállalat 18 milliárdnyi forint beruházást hajt végre 7 milliárd forint támogatással, ezzel 3500 munkahelyet őriznek meg.
    A miniszter elmondta, hogy a Fehér Ablak Kft., az egyik legnagyobb hazai külső homlokzati nyílászáró szerkezeteket gyártó cég 455 millió forintnyi beruházást indít el 227 millió forint támogatásból, amivel 94 dolgozójuk munkáját védik meg. A beszerzésre kerülő gépek és a végrehajtandó fejlesztések biztosítják a gazdasági verseny újraindulásakor, hogy a vállalat jobb pozícióból induljon, mint vetélytársai – vélekedett.
    Vargha Tamás a térség fideszes országgyűlési képviselő méltatta, hogy a minisztérium felismerte, a védekezés mellett figyelni kell arra, milyen lesz az élet a sikeres védekezés első szakasza után. Úgy vélte, kezdeményezni és tenni kell, a versenyképesség-növelő támogatás pedig hívja a vállalkozásokat arra, hogy tegyenek önmagukért a program segítségével.
    Sipos Péter a Fehér Ablak Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2008-as gazdasági válság idején is hasonló helyzetben voltak, akkor is a jövőre gondolva fejlesztettek. Szerinte ilyen helyzetekben célszerű fejleszteni, felkészülni a fellendülésre, hogy jól és hatékonyan kihasználhassák a kedvező időszakot.
    A beruházásról elmondta: energetikai fejlesztést hajtanak végre, amelynek keretében a központi irodát, valamint három gyártócsarnokot napelemekkel látnak el, emellett nagy teherbírású teherautót vásárolnak a készáruszállításhoz, targoncákat és egyéb anyagmozgató gépeket szereznek be. Egyik székesfehérvári csarnokukat bővítik, a bővülő térbe pedig megmunkáló központot, szabász- és hegesztőgépeket, illetve több kisebb gépet vásárolnak.