Különleges időkben különleges emberekre és nem mindennapi hozzáállásra, teljesítményekre van szükség – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján.

    Soltész Miklós azt mondta: nem lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány a most megnyíló tanévben milyen kihívásokat tartogat, de a premontrei rend által fenntartott intézményben jól érzékelhető az a szellemiség, amely a tanárokat és a diákokat egyaránt megerősíti, és támaszt jelenthet a nehézségek leküzdésében.
    Az államtitkár a szombathelyi székesegyházban tartott tanévnyitón, köszöntőjében kitért arra, hogy ma már 220 ezer diák tanul, nevelkedik Magyarországon egyházak, felekezetek által fenntartott intézményekben. 
    Soltész Miklós arra buzdította a fiatalokat, hogy a tanáraiktól, nevelőiktől példaként megtapasztalt értékrend alapján tudatosan vállalják fel kereszténységüket és a nemzet szeretetét.
    Fazekas Márton premontrei apát köszönetét fejezte ki a diákoknak és a tanári karnak az elmúlt tanévben, a rendkívüli helyzetben végzett kitartó munkájukért, és megköszönte azokat a támogatásokat is, amelyeket az elmúlt években iskoláik fejlesztéséhez kaptak.
    Véghné Busics Hilda, a gimnázium igazgatója úgy fogalmazott, az iskola 648 diákja – akik közül a szabályokat betartva valamivel több mint négyszázan vettek részt a tanévnyitón -, valamint tanáraik is készen állnak arra, hogy a megszokott körülmények között, de szükség esetén akár digitális oktatás mellett is elvégezzék a tanévben soron következő feladatokat.