Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadta a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagot, amely 47,5 milliárd euróval (mintegy 17 ezer milliárd forint) segíti az Európai Unió régióit a járványügyi válság közvetlen hatásainak ellensúlyozásában – közölte az uniós parlament szerdán.

A REACT-EU forrásai a járvány miatti leállás által legsúlyosabban érintett ágazatoknak és dolgozóknak nyújtott regionális segítséget támogatja.
A 654 szavazattal, 23 ellenében és 17 tartózkodás mellett elfogadott intézkedéscsomag 2021-ben 37,5 milliárd eurót, 2022-ben pedig 10 milliárd eurót tesz hozzáférhetővé. A támogatásra visszamenőlegesen is lehet pályázni, a 2020. február 1-je óta indított projektekhez is kérhető. A forrásokat 2023 végéig lehet felhasználni.
A tagállamok az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés és a határokon átívelő együttműködés (Interreg) keretében nyújthatnak finanszírozást. A pénzből olyan beruházásokat kell támogatniuk, amelyek a világjárvány gazdasági következményeit leginkább megsínylő ágazatokat segítik.