Idén is szorosabbá váltak a magyar-kanadai kapcsolatok – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán pénteken annak kapcsán, hogy telefonon beszélt Francois-Philippe Champagne kanadai külügyminiszterrel.

„Francois-Philippe Champagne külügyminiszter kollégámmal telefonáltam, akivel régóta vagyunk jó kollegiális kapcsolatban, hiszen korábban országa külkereskedelmi minisztereként dolgozott. Az idei évben többször terveztük, hogy személyesen találkozunk, de sajnos a világjárvány közbeszólt. Azt viszont semmiképpen sem akartuk, hogy egyeztetés nélkül múljon el az év, úgyhogy jobb híján maradt a telefon” – olvasható a bejegyzésben.
Szijjártó Péter közlése szerint a magyar-kanadai kapcsolatok idén is szorosabbá váltak: a kanadai vállalatok folyamatos beruházásainak köszönhetően immár több mint 6 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. Emellett kanadai vállalattól vásároljuk a légvédelmi felderítő radarjainkat, és jövőre megnyitjuk legújabb főkonzulátusunkat Montrealban – tette hozzá.
Kiváló együttműködést folytatunk az ENSZ-ben is, ahol Montreal és Budapest is a jelöltek között szerepel az ENSZ központi funkcióinak kihelyezése szempontjából. Mindezek mellett a magyar kormány 30 millió forinttal támogatja a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű felállítását Ottawában – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.