A gyorsított áfa-kiutalásokat az idén is folytatja a kormány, a bevallásukat ma leadó vállalkozások akár már február elején hozzájuthatnak a pénzükhöz – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szerdán.

Varga Mihály emlékeztetett: a járvány első hulláma idején, tavaly tavasszal arra kérte az adóhivatalt, hogy rövidebb idő alatt utalja ki a jogszerűen visszajáró forgalmi adót a kis- és közepes vállalkozásoknak. A cégek 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják azóta a visszajáró áfát, miközben a megbízható adózóknak minősített vállalkozások még ennél is hamarabb, 20 nap alatt hozzájuthatnak a pénzükhöz – tette hozzá. Ez az egyik legrövidebb áfa-visszatérítési idő Európában – emelte ki a pénzügyminiszter, példaként elmondva, hogy Lengyelországban 60 nap, Csehországban és Romániában egy hónap a határidő.
A gyorsított áfa-visszatérítéssel a magyarországi vállalkozások versenyelőnyre tesznek szert, az intézkedés hatására javul a cégek anyagi helyzete, gyorsabban áramlik vissza a pénz a gazdaságba – hangsúlyozta a tárcavezető. Eddig összesen 743 milliárd forinthoz jutottak a gyorsítás révén a vállalkozások – tette hozzá.