Kezdőlap Mindennapok I. - 1 db Nagy Kép Jöhet a hatodik vakcinatípus

Jöhet a hatodik vakcinatípus

Engedélyezték a Janssen oltóanyagát.

AzEurópai Unió Gyógyszerfelügyeleti Ügynöksége csütörtökön jóváhagyott egy újabb oltóanyagot. Ez a Johnson&Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcina, amely 18 éven felüliek számára lesz alkalmazható.

Magyarország ebből az oltóanyagból 4,36 millió adagot kötött le, amelyből reményeink szerint hamarosan megérkeznek az első szállítmányok Magyarországra. Ennek az oltóanyagnak az előnye, hogy egy oltás is elegendő lesz majd a megfelelő védettség kialakítására.

Az oltóanyag technológiája hasonló az AstraZeneca, illetve a Szputnyik vakcinához, egy ártalmatlanított vírussal juttatjuk be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből fehérje termelődik, amely antigénként viselkedve kiváltja majd a szervezetben az ellenanyag-választ. Mínusz 20 fokon kell majd tárolni, felolvasztás után 2-8 fokon, tehát normál hűtőben akár 3 hónapon keresztül.

Az eddigi tapasztalatok, illetve a rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján a Johnson&Johnson vakcinája után is jelentkezhetnek enyhébb oltási reakciók, elképzelhető a többi oltóanyaghoz hasonlóan fájdalom, bőrpír, duzzanat az oltás helyén, hőemelkedést, fáradtságot, esetleg izomfájdalmat tapasztalhat a beoltott személy. Ezzel a védőoltással az Egyesült Államokban már oltanak, az Európai Unió eredetileg 200 millió adagot kötött le a gyártónál erre az évre, és bízunk benne, hogy hamarosan megérkeznek a szállítmányok. Erről Galgóczi Erzsébet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője beszélt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján pénteken.

Biztonságos az AstraZeneca

Kitért az AstraZeneca oltóanyagra is, mint mondta, azOperatív Törzs az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartja mérvadónak az AstraZeneca vakcina alkalmazásával kapcsolatban, amely kijelentette, hogy a vakcina hatékony és biztonságosan alkalmazható. Hazánkban már több százezer ember esetében használták ezt az oltóanyagot. Az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat. Az oltás az egyetlen védekezési módszer és a legfontosabb védekezési módszer a járvány terjedésének megállítására, illetve az egyéni védettség kialakítására, húzta alá a szakember.