Kezdőlap Mindennapok I. - 1 db Nagy Kép A járványidőszak legnehezebb hete következik

A járványidőszak legnehezebb hete következik

Bajban lennénk a keleti vakcinák nélkül.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lennénk – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Jelezte: míg Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

“Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták” – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte az volt az alapmegállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de mégis van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Hétről hétre derül ki, hogy az uniós szállítmányok, amelyeket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik, mint a megbeszélt. Ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió orosz és kínai vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most “nagy bajban lennénk”, említette meg Orbán Viktor. Csak azért nem vagyunk bajban, mert novemberben “megszólalt a fejünkben a csengő”, és megkezdtük a tárgyalásokat más vakcinákról is.

Elhangzott, hogy magyar tudósok is fejlesztenek oltást, vakcinagyárat építünk Debrecenben, és megállapodtunk Izraellel abban, hogy építenek egy gyárat Izraelben is, így egy év múlva önellátó lesz Magyarország oltóanyagból. Máris Magyarországon érhető el a legtöbb fajta vakcina a világon és az EU-ban első-második helyen vagyunk az átoltottság tekintetében.

A kormányfő arról is beszélt: “az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb, most ebben a pillanatban vagyunk”. Szerinte két dolgot kell egyszerre figyelnünk: a “sötétséget”, vagyis a folyamatosan emelkedő esetszámokat, hogy bírják-e a kórházak, van-e lélegeztetőkészülék, van-e elég ember, illetve a “hajnalt”, vagyis a vakcinát és azt, hogy van-e elég ember, aki regisztrált. A kormányfő bejelentette: 3 millió fölé ment az oltásra regisztráltak száma, és az újonnan regisztráltak között rendkívül magas arányban vannak 60 év felettiek. Elmondta: úgy döntöttek, mivel a 60 felettiek vannak igazán életveszélyben, ezért ha később is regisztráltak, előre veszik őket az oltási sorrendben.

A Belügyminisztériumban vasárnap videókonferencián hallgatta meg az összes kórházigazgatót arról, hogy mennyire készültek fel az előttünk álló hétre, ami – fogalmazott – “valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz” mind a kórházi ágyak, mind a lélegeztetőkészülékek, mind a hadra fogható ápolónők és orvosok tekintetében. A rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is munkába tudják állítani és van egy központi vezénylési terv, hogy az ország melyik pontjáról hova kell átcsoportosítani orvosokat és ápolónőket, ha ez szükséges.