A tárgyalás elhalasztását kérte a George Floyd halálának okozásával megvádolt korábbi rendőr ügyvédje

A Minneapolisban zajló tárgyalás időpontjának elhalasztását és helyszínének megváltoztatását kérte indítványában hétfőn Eric Nelson, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával megvádolt korábbi rendőr ügyvédje.

Az amerikai sajtó szerint Nelson azzal indokolta kérését: “komolyan aggódik” amiatt, hogy a néhány napja bejelentett 27 millió dolláros (több mint 8 milliárd forintos) kártérítési megállapodás, amelyet Minneapolis városa kötött George Floyd családjával, befolyásolja az esküdtszéket.
“Megdöbbentő az a tény, hogy mindez az esküdtszék tagjainak kiválasztása közben történt. Kinek az ötlete volt, hogy nyilvánosságra hozzák ezt az információt?” – tette fel a kérdést az ügyvéd.
Eric Nelson arra kérte Peter A. Cahillt, az ügy bíráját, hogy hívja vissza a már kiválasztott esküdteket, és kérdezzék meg őket arról, hogy olvasták-e a kártérítési egyezségről szóló híreket, valamint továbbra is pártatlanok tudnak-e maradni. Cahill nem döntött azonnal a védelem kérelméről, de egyetértett azzal, hogy a fejlemények “aggályosak”.
Nelson kritikát fogalmazott meg a minneapolisi városi tanács tagjaival és Jacob Frey polgármesterrel szemben is, arra utalva, hogy a megállapodás mostani bejelentésével szándékukban állt a közvélemény befolyásolása.
“Ez mélységesen zavaró a védelem szempontjából, mert végső soron ennek a rendszernek a célja a tisztességes eljárás biztosítása. És ez így nem igazságos” – mondta az ügyvéd.
Az ügyben eljáró bíró kijelentette: “Szeretném, ha a város tisztviselői nem beszélnének ennyit az ügyről.”
Eddig a tizenkettőből kilenc esküdtet választott ki a bíróság, közülük kettőt hétfőn. Az esküdtszék tagjainak kiválasztására azonnal hatást gyakorolt a kártérítés hírének megjelenése. Hétfőn rögtön az első esküdtjelölt azt mondta: bár tudomásul vette a bíróság kérését, hogy kerülje el a híreket, de véletlenül hallott a rádióban a 27 millió dolláros kártérítésről.
Derek Chauvin – a George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr – pere múlt hétfőn kezdődött az Egyesült Államokban. Chauvin-t gondatlanságból elkövetett emberöléssel, hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel és gyilkossággal is vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 40 év szabadságvesztésre is számíthat Minnesota államban.
Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt nyolc percen keresztül.
A férfi nem sokkal később meghalt. A rendőrök testkamera-felvételeiből kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Ezenkívül kábítószereket – a többi között metamfetamint – találtak a szervezetében.
A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszakkal, valamint a fajgyűlölettel szemben.
A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat. Esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik.