Gulyás: május-júniusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága

Elérhető a kormány reményei szerint júniusig, vagy akár már májusra a magyar lakosság teljes átoltottsága – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, minden olyan vakcinát, amely Magyarországra érkezik és ellenőrzött, illetve nem kötelező félretenni a második oltásra, egy héten belül beadják.
Hozzátette: „Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést”, ezért van szükség keletről jövő vakcinákra. Magyarországon a beadott és a jövőben rendelkezésre álló oltások valamivel több mint a fele keleti vakcina lesz – közölte.
A miniszter szerint nincs érdemi különbség a Magyarországon elérhető vakcinák között. Kitért arra, hogy reményeik szerint csütörtökön – az Európai Gyógyszerügynökség nyilatkozatával – véget érnek az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos bizonytalanságok.
Hangsúlyozta, hogy a WHO véleménye szerint ez egy megbízható vakcina.
Elmondta, a kormány az AstraZenecával kapcsolatban felmerült bizonytalanságok ellenére úgy látja, hogy az oltás védettséget nyújt és nem jár komplikációval, mellékhatásokkal.