Koronavírus – Szijjártó: a kínai és orosz vakcinák beszerzése nagyban elősegítette a magyarországi oltás felgyorsítását

A koronavírus elleni vakcina Magyarország számára nem ideológiai kérdés, és a kínai és orosz vakcinák beszerzésére nagyban elősegítette a magyarországi oltás felgyorsítását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Russian Today orosz tévécsatornának adott interjújában, amelyet vasárnap este közzé is tett a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter kijelentette: vasárnap reggel már több mint 1,5 millió magyar ember megkapta a védőoltást, ami nem lett volna lehetséges, ha nem döntenek úgy, hogy keletről is szereznek be vakcinákat.
Körülbelül 700 ezer magyar ember kapta meg első oltásként valamelyik keleti vakcinát, így könnyű kiszámolni, mennyivel rosszabb helyzetben lennénk, ha nem vásároltunk volna kínai és orosz vakcinákat – mutatott rá.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: “a vakcina számunkra nem ideológiai kérdés, (…) és ha nem szerződtünk volna kínai és orosz vakcinák beszerzésére, akkor nem menthettünk volna meg olyan sok magyar ember egészségét és életét.”
Megjegyezte azt is, a magyar szakértők, a magyar szabályozó hatóság a veszélyhelyzetre tekintettel engedélyezte a Szputnyik V használatát.
Szijjártó Péter szerint óriás hiba volt, hogy Európa más részein ideológiai kérdést csináltak a vakcinából. Most egyre több nyugat-európai vezető beszél nyíltan arról, hogy a Szputnyik V-t hozzá kell adni a jóváhagyott vakcinák listájához – mutatott rá.
Mint kifejtette, két módja van Európában a vakcinák jóváhagyásának: az egyik az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása, ez a szokásos eljárás. Ugyanakkor az európai szabályozás azt is kimondja, hogy van egy másik mód is veszélyhelyzet esetén, és ilyenkor a nemzeti szabályozó hatóságok adhatják ki az engedélyt.
Tehát az, hogy a magyar szabályozó hatóság veszélyhelyzeti engedélyt adott ki, egyáltalán nem megy szembe az európai szabályokkal – jelentette ki Szijjártó Péter, majd úgy fogalmazott: “és ebből lett kicsit elegünk, hogy az a mód, ahogyan Magyarország jóváhagyta a Szputnyik vakcinát, az Európa nyugati felén és a globális médiában olyan megvilágításba került, mintha szembementünk volna az európai szabályozással, ami nem igaz.”
Elmondta, novemberben, amikor megkezdte a tárgyalásokat az orosz és a kínai kollégáival, egyértelmű volt, hogy idén tavasszal nagyon hasonló lesz a helyzet a tavalyihoz, amikor egy termék esetében a globális kereslet messze túlszárnyalja a globális gyártási kapacitást. Tavaly ez volt a helyzet a maszkokkal, a védőfelszerelésekkel, la lélegeztetőgépekkel, idén pedig a vakcinákkal.
Sokkal nagyobb a kereslet az ellátókapacitáshoz képest, és ezért kezdték meg korán a a tárgyalásokat – közölte Szijjártó Péter.
Szerinte azok, akik ideológiai kérdést csinálnak a problémából, “most sokkal bonyolultabb helyzetben vannak mint mi”.
Szijjártó Péter szólt arról is, amikor nyilvánosságra került, hogy a Szputnyik V és a Sinopharm vásárlásáról tárgyalnak, óriási támadás érte az országot. Ugyanakkor senki nem kérdezte, hogy mik a tapasztalataink, mit mondanak a szakértőink – tette hozzá.
Mint mondta, egyszerűen azért érte Magyarországot támadás, mert keletre tekintettek és nem kizárólag nyugatra a vakcinák beszerzése érdekében.
“Valójában hozzá vagyunk ehhez szokva, bármit teszünk Magyarországon, azt azonnal megtámadják, aztán néhány hónap vagy év múlva mindenki bennünket követ – jegyezte meg Szijjártó Péter.
Elmondta azt is, hogy az új fertőzöttek száma Európában exponenciálisan növekszik, és ha nem sikerül felgyorsítani az oltási folyamatot, az veszélyezteti az emberek életét és egészségét, valamint a gazdaság állapotát.
Magyarországon mintegy 9-10 ezer ember fertőződik meg naponta, a halálos áldozatok száma meghaladja a napi kétszázat. A gazdaságot naponta több mint 30 millió eurós veszteség éri a korlátozások miatt – közölte.
Szijjártó Péter azt mondta: ha növelni tudják a vakcinák számát az országban, és fel tudják gyorsítani az oltási folyamatot, akkor “nagyot nyerünk”.
Szerinte ez az egyértelmű oka annak, hogy a nyugat-európai országok miért látják immár be, hogy ha nem adják hozzá a Szputnyik V-t, illetve az egyéb oltóanyagokat a portfóliójukhoz, akkor nagyon nehéz és kihívásokkal teli helyzetbe kerülnek.
Szijjártó Péter a műsorban kijelentette azt is: a Brüsszel által irányított központosított beszerzési eljárás megbukott. Azért, mert az ígéretek és várakozások dacára a vakcinák sokkal kisebb számban és sokkal lassabban érkeznek ahhoz képest, amit korábban állítottak – tette hozzá.