Balatonvilágosi polgármester: megszűnt a volt úttörőtábor helyére tervezett építkezés kiemelt státusza

Egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően megszűnt a balatonvilágosi volt úttörőtábor helyére tervezett építkezés kiemelt státusza – tájékoztatta a település független polgármestere a legfrissebb Magyar Közlönyre hivatkozva kedden az MTI-t.

Takács Károly közlése szerint Balatonvilágos önkormányzata korábban a Pécsi Törvényszékhez fordult az ügyben, illetve  alkotmányjogi panaszt nyújtott be.
Tájékoztatása szerint Balatonvilágos aligai részén, a volt úttörőtábor helyén úgy kaphatott építési engedélyt egy hétszintes, 92 lakásos vízparti ingatlan megépítése, hogy a korábban állami tulajdonban lévő, majd tavaly értékesített terület nemzetgazdaságilag kiemelt státuszt kapott.
Ezzel mentesült a helyi építési szabályzat előírásai alól, illetve ellehetetlenült a törvény által előírt part menti sétány kialakításának lehetősége – fogalmazott Takács Károly.
„Nagyon pozitívan értékeljük a gyors intézkedést és a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Witzmann Mihálynak a  közbenjárását az ügyben” – utalt a kormányrendelet-módosításra a polgármester.
Takács Károly ugyanakkor hozzátette, mivel a volt úttörőtáborral szomszédos Club Aliga kiemelt státusza továbbra is megmarad, ezért az önkormányzat nem vonja vissza alkotmánybírósági beadványát, mert szeretnék elérni, hogy a Club Aliga partszakaszáról is „levegyék a beépíthetőség növelését lehetővé tevő, a part szabad megközelítését nem biztosító kiemelt státuszt”.
„Ezzel nemcsak a helyiek érdekét, hanem minden térségünkben nyaralni szándékozó érdekét képviseljük, hiszen Balatonaligán alig van szabad partszakasz” – mondta a polgármester.