Női kézilabda Európa-liga – A Siófok elveszítette a Nantes elleni döntőt

A Siófok KC 36-31-re kikapott a francia Nantes Atlantique HB csapatától a női kézilabda Európa-liga vasárnapi döntőjében, Nagybányán.

A magyar együttes az egész mérkőzésen csak kétszer, 1-0-nál és 2-1-nél vezetett.

Eredmény, döntő:
Nantes Atlantique HB (francia)-Siófok KC 36-31 (17-13)
——————————————————
lövések/gólok: 48/36, illetve 45/31
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 7/6
kiállítások: 6, illetve 12 perc

A második számú európai kupasorozat négyes döntőjére címvédőként érkezett Siófok keretéből csak a horvát Andrea Kobetic hiányzott, aki január eleje óta sérüléssel küszködik.
Szombaton a Nantes az első, a Siófok a második elődöntőben volt érdekelt, ráadásul utóbbi hosszabbításban győzött, így három és fél órával kevesebb ideje volt a fináléig, mint francia ellenfelének. Mindez látszott is a meccs elején, mert a brazil Almeida de Paula vezérletével jobban kezdett, hatékonyan védekezett és pontos támadásokat vezetett a Nantes, így 13 perc után már 9-4-re vezetett.
Egy ideig Zdvarko Zovko vezetőedző időkérése után sem változott a játék képe, majd jó védekezését kihasználva három gyors góllal 11-9-re felzárkózott csapata. A szünet előtt Zovkónak megint időt kellett kérnie, mivel az emberelőnyöket remekül kihasználó Nantes ismét elhúzott. A Siófokot négyszer sújtották kiállítással, ellenfelét egyszer sem, és ez a szünetben meglátszott az eredményen, a franciák 17-13-ra vezettek.
A második félidő elején nyitott védekezésre váltott a magyar együttes, de hiányzott a játékából az átütőerő. A Nantes sokkal kiegyensúlyozottabban teljesített, így a meccs háromnegyedénél 30-24-re vezetett, és a különbség tovább nőtt. Bár az utolsó tíz percben egy 5-1-es sorozatot produkált a Siófok, de az egyenlítésre nem volt esélye, mert játékosai a kulcsfontosságú pillanatokban nem összpontosítottak megfelelően.
A franciáknál Nathalie Hagman hét, Almeida de Paula hat góllal járult hozzá a sikerhez, magyar oldalon Tóth Gabriella hétszer, Such Nelli és Gnonsiane Niombla pedig öt-öt alkalommal volt eredményes.
A két csapat harmadik egymás elleni mérkőzésén – egy magyar siker mellett – másodszor nyertek a franciák. A Siófoknak ezzel megszakadt a 13 győzelemből és négy döntetlenből álló veretlenségi sorozata az európai kupaporondon. Legutóbb, 2019 novemberében éppen a Nantes-tól kapott ki.
„Szívből gratulálok a lányoknak, mert ezen a hétvégén hihetetlenül nagy akarással, roppant motiváltan, csapatként küzdöttek. Úgy gondolom, kihoztuk magunkból a maximumot” – idézi a klub honlapja Zdravko Zovko vezetőedzőt. Hozzátette, játékosaiból rengeteget kivett a szombat esti hosszabbításos elődöntő, kevés volt az idő a regenerációra, ezért vasárnap már nem voltak frissek a lábak, és fejben sem tudták kontrollálni a Nantes remek, kimondottan gyors játékát.
Zovko hangsúlyozta, nem kifogásként mondja, de a bíróküldés rangon aluli volt az európai szövetség részéről, mert ami a pályán játékvezetés címszóval zajlott, az méltatlan volt a döntő színvonalához.

Korábban:
a 3. helyért:
CS Minaur Baia Mare (román) – Herning-Ikast HB (dán) 33-31 (16-19)

szombaton játszották:
elődöntők:
Siófok KC – Herning-Ikast HB 36-34 (19-18, 31-31, 33-33), hosszabbítás után
Nantes Atlantique HB-CS Minaur Baia Mare 36-34 (21-15)