Pilinszky100 – Tematikus műsorokkal emlékezik a közmédia a költőre

Tematikus műsorokkal emlékezik a közmédia a 100 éve született Pilinszky Jánosra, a huszadik század magyar irodalmának egyik legjelentősebb alkotójára – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája pénteken az MTI-vel.

Pilinszky János életművét a Duna Televízió Tanúságtevők és Katolikus Krónika című műsora mutatja be vasárnap.
A Tanúságtevők című műsorában vasárnap 11 órakor látható a Pilinszky100 című rendhagyó adás, amelyben Turek Miklós színművész és a Kosbor együttes ad elő Pilinszky-verseket. A verszenei kalandozás mellett Keserű György piarista szerzetes beszél a költő jelentőségéről, személyes kapcsolatáról műveivel azon a helyen, ahol Pilinszky diák volt. A hitélet és a vallás szerepe is helyet kap az emlékadásban, megmutatkozik Pilinszky mély istenhite, amely az őszinte, gyötrelmes útkeresésből fakad – olvasható a közleményben.
A csatorna Katolikus Krónika című műsorában vasárnap délelőtt 8.35-től szintén Pilinszky János lesz a középpontban. Az adásban Nágel Kornél grafikusművész bemutatja a Pilinszky inspirálta műveit és vall a költőhöz fűződő viszonyáról.
A 100 éve született és 40 éve elhunyt Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas Pilinszky Jánosra idén országszerte számos irodalmi témájú eseménnyel és online programmal készülnek a kulturális élet szervezői.