A gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítését szolgáló technológiának tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagú, strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára hétfőn.

Marija Pejcinovic Buric közleményében kiemelte, az Európa Tanács vonatkozó, frissen közzétett jelentése szerint a koronavírus-járvány idején jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képek és videók internetes megosztása és cseréje.
Kijelentette, a jelenségnek „tartósan káros” hatása van az érintett gyermekekre, mind a bántalmazás elkövetése, mind a képek online terjesztése idején. Hangsúlyozta: alapvető fontosságú a kiskorú áldozatok védelme, a szörnyű bűncselekmények kivizsgálása, és az őket ábrázoló internetes anyagok terjesztésének leállítása. Ennek azonban úgy kell történnie, hogy az teljes mértékben megfeleljen az emberi jogi elvárásoknak, és mindenekelőtt tiszteletben tartsák a gyermekek magánélethez való jogát – húzta alá.
Az Európa Tanács kész segíteni a döntéshozókat az automatizált technológiákkal kapcsolatos átfogó és kiegyensúlyozott megközelítés kialakításában a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos anyagok hatékony felderítésére – közölte. Elmondta, a közzétett jelentés ajánlásokat tartalmaz. Olyan, a közérdeken alapuló keret létrehozására szólít fel, amely lehetővé teszi az internetes szolgáltatók számára, hogy rendszereik automatikusan észleljék, jelentsék és eltávolítsák az ilyen tartalmat. Egyidejűleg pedig biztosítsák a magánélet védelmét – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.