A koronavírus terjedése miatt bevezetett járványügyi korlátozások a vártnál enyhébb visszaesést okoztak a gazdaságban, így annak újraindulása is gyorsabb lehet. A Századvég Gazdaságkutató ennek fényében azt várja, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a korábban becsültnél kedvezőbben alakulhat, megközelítheti a 6 százalékot a márciusban előrejelzett 4,0 százalékkal szemben.

A gazdaság jövőre is dinamikusan, akár 5 százalékos mértékben bővülhet, ami lényegében megegyezik az előző prognózisban jelzett 5,1 százalékkal.
A gyors növekedésben jelentős szerepet játszhat az expanzív fiskális politika. A költségvetési hiány idén a GDP 7,9 százalékát teheti ki, amely jövőre 6,1 százalékig csökkenhet, az előző előrejelzésben feltételezett 7,1, illetve 5,0 százalék helyett. A GDP-arányos államadósság a tavaly év végi 80,4 százalékról az idei év végére 80,1 százalékra, a jövő év végére pedig 79,6 százalékra mérséklődhet. Azaz a növekvő gazdaság és emelkedő bevételek ellenére a magas hiány miatt a GDP-arányos államadósság csak lassú ütemben zsugorodik majd – jegyezte meg a kutató.
A munkaerőpiacon a gazdaság újraindulásával ismét egyre jelentősebb lehet a munkaerőhiány, amelynek nyomán a bérek érdemi emelkedésnek indulhatnak. Ennek hatását csökkenti ugyanakkor a korábban vártnál magasabb infláció, amelynek mérséklésére a Magyar Nemzeti Bank előreláthatólag tovább szigorítja a monetáris politikáját – hangsúlyozza a prognózis.
A háztartások fogyasztási kiadásainak volumene 2021-ben 3,7, 2022-ben pedig 5,3 százalékkal bővülhet, mindkettő magasabb a márciusi előrejelzésben várt 3,2, illetve 4,7 százaléknál. 2021-ben a mutató értékét még rontják a tavaszi időszakban érvényes korlátozások, azonban a járványhelyzet javulása és a gazdaság újraindulása, valamint a jövedelmi helyzet javulása serkenti a fogyasztást.
A beruházások bővülésére vonatkozó előrejelzést az előző 7,5 százalékosról 7,2 százalékosra mérsékelték, a jövő évit pedig 5,8 százalék helyett most 8,3 százalékosra becsülik. Ebben egyebek mellett jelentős szerepet játszanak az állami – részben uniós, részben saját forrásokból finanszírozott – beruházások. Fontos azonban arra törekedni, hogy a várható forrásbőség ne eredményezze az árak további érdemi emelkedését – hangsúlyozták a Századvég elemzői.
Az alacsony bázis nyomán az export idén 11,9, míg az import 9,7 százalékkal nőhet, míg jövőre a bővülés rendre 6,3, illetve 5,7 százalék lehet. Az exportnak az importnál gyorsabb növekedése a külkereskedelmi mérleg egyenlegének javulását eredményezi.
A korlátozások enyhítésével a munkahelyek jelentős része is újra tudott nyitni, így a foglalkoztatás ismét bővülni tud. Ennek eredményeként a munkanélküliségi ráta 2022-ben ismét 4 százalék alatt alakulhat. Az ismét megjelenő munkaerőhiány, illetve az állami bérrendezések eredményeként a béremelkedés 2022-ben ismét kétszámjegyű lehet.
Az infláció idén a jegybanki célsáv teteje körül alakulhat, míg jövőre az áremelkedés üteme mérséklődhet, ugyanakkor így is a cél feletti, 3,5 százalék lehet. Az idei magasabb inflációhoz a bázis mellett hozzájárul az élelmiszerek áremelkedése, a forint korábbi gyengülése is. A gazdasági teljesítmény gyors bővülése, illetve az expanzív fiskális politika szintén felfelé hajtják az inflációt, míg az MNB monetáris politikájának szigorodása fékezheti azt – állapította meg legfrissebb prognózisában a Századvég Gazdaságkutató.