Magyarország felé, Geszt térségébe fújta a szél Romániából a nagyszalontai hulladéklerakónál keletkezett tűz mérgező füstjét – közölte pénteken az Agerpres román hírügynökség.

A tűz a város szélén, egy műanyag hulladékgyűjtő- és újrahasznosító-raktárban keletkezett péntek hajnalban, a szél pedig nem a város felé, hanem észak-nyugati irányba, a tíz kilométernyire lévő magyar határ felé fújta a magas szénmonoxid-tartalmú, sűrű fekete füstöt.
A Bihar megyei környezetvédelmi őrség szerint a füst a magyarországi Geszt települést érintette. A román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat az országhatárt átlépő környezetszennyezésről.
A helyszínre vezényelt 60 tűzoltónak három órán belül sikerült lokalizálnia, pénteken koradélutánig pedig eloltania a tüzet. A hulladéklerakóban 1300 tonna újrahasznosítandó műanyagot, illetve már felaprított, szemcsés hulladékot tároltak. A tűz csaknem 8000 négyzetméteres térséget érintett, emberi sérüléseket nem okozott, a környezetszennyezés és anyagi kár jelentős.