A rekordütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően nagyot csökkent a GDP-arányos államadósság a második negyedévben: június végén az államháztartás uniós módszertan szerint névértéken számolt konszolidált bruttó adóssága 39 406 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 77,6 százaléka volt, 3,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévben, március végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kedden közzétett pénzügyi számlák előzetes adataiból.

A június végi adósságráta 2,9 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél, de 7,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.
Az Eximbank nélkül számolt GDP-arányos államadósság szintén 3,4 százalékponttal 75,5 százalékra csökkent a második negyedévben.
Az Eximbankkal együtt számolt június végi államadósság 296 milliárd forinttal nőtt a negyedévvel korábbi 39 110 milliárd forintról, azaz a GDP-arányos ráta csökkenése a gazdasági növekedés eredménye volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott előzetes jelentése szerint példátlanul magas, 17,9 százalékos volt a GDP április-júniusi növekedése a múlt év második negyedévéhez képest, de a jegybank a saját becslését használta a számításhoz.
Az első negyedév végén 81,0 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, ami a legmagasabb volt 2014. júniusa óta.
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás második negyedévi nettó finanszírozási igénye 366 milliárd forint, az MNB által becsült negyedéves GDP 2,7 százaléka volt az első negyedévi 6,0 százalékkal szemben és a legalacsonyabb a 2020. első negyedévi 1,6 százalék óta. A június végén zárult egy évben 7,6 százalékos volt az államháztartás finanszírozási igénye, szemben a március végével zárult egy év 9,2 százalékával.