A „Gyurcsány-korszakban” hajszolták az embereket devizacsapdába – írta a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Facebook-oldalán, hozzátéve: „tényleg elég volt már belőlük, arra kérünk mindenkit, írja alá a petíciót!”.

Kocsis Máté a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltjének sajtótájékoztatójára reagált, amelyen Dobrev Klára azt ígérte: ha a 2022-es választás után ő alakíthat kormányt, akkor megalkotnak egy úgynevezett devizahiteles kárpótlási törvényt.
A fideszes politikus azt írta: „kötélidegek kellenek ahhoz”, hogy ezt a sajtótájékoztatót higgadtan lehessen értelmezni.
Kocsis Máté elképesztő hamisságnak nevezte, hogy pont a baloldaliak izgulnak az „általuk eladósított családokért”, azt pedig felfoghatatlan hazugságnak tartja, hogy mást tesznek felelőssé a 2010 előtti „devizacsapdáért”.
„Ez talán az eddigi legnagyobb kamu Klára asszonytól, de mondjuk, akinek olyan személyi edzője van otthon, mint Gyurcsány Ferenc, annál biztosított a folyamatos fejlődés hazudozásban, hamis ígérgetésben, az emberek becsapásában” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: „önmagában már az is meglepő, hogy Dobrev Klára egy állami vagyon kijátszásából felhízlalt kommunista bankárcsalád sarjaként eljátssza a bankellenes szerepet, de vannak súlyosabb tények is”.
A „Gyurcsány-korszakban „tudatosan építették le az otthonteremtési támogatások valamennyi formáját, ezzel belehajszolva az embereket devizacsapdába. „Brutálisan” megugrott a bankok számára előnyös hitelszerződések száma, melyeket sok esetben egyoldalúan módosítottak is, az emberek kárára – írta a politikus.
Ez ellen az akkori kormány semmilyen intézkedést nem hozott, a pénzintézeteknél keletkező extraprofitból pedig Magyarország, a költségvetés semmilyen formában nem részesült, annak ellenére sem, hogy a devizahitel-állomány mérete már az egész ország gazdaságára nézve kockázatos volt – közölte Kocsis Máté, hozzáfűzve: „aztán persze ezt a kockázatot is az emberekkel fizetették meg”.
„Minderről elfelejtett Gyurcsány Ferencné említést tenni, ahogy arról is, hogy 2010 után az Orbán-kormány egymillió családot szabadított ki a devizacsapdából”, például a hitelek forintosításával, a kedvezményes végtörlesztéssel, az árfolyamrögzítéssel és a Nemzeti Eszközkezelővel – jegyezte meg a fideszes politikus.
Közölte: ezeket az intézkedéseket a baloldal nem szavazta meg, ahogy nem támogatta a bankadót vagy a multik különadóját sem, pedig „azok is kellettek a Gyurcsány-kormány alatt tönkretett ország talpra állításához”.
Az, hogy mindezek után épp Dobrev Klára emlegesse a devizacsapdát, „a húr túlfeszítésének tűnik” – írta Kocsis Máté.