Magyarországon kéz a kézben jár a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem, ez a kettős felelősség pedig kiegyensúlyozottságot követel a kormánytól – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter abból az alkalomból nyilatkozott, hogy átadták a Győri Hulladékégető Kft. beruházását, amely a veszélyes hulladékok kezelésének korszerűsítésére, valamint a hulladékégető kapacitásbővítésére vonatkozott. Az 564 millió forintos projekthez az állam 282 millió forintos támogatás nyújtott, amiért cserébe a cég 46 munkahely megtartását vállalta.
Szijjártó Péter kiemelte: nem engedhető meg, hogy a koronavírus-járvány miatt hosszú távon zárójelbe kerüljenek a világ előtt álló nagy kihívások, márpedig a környezetvédelem, a klímaváltozás ügye ilyen.
Politikai hitvallásunk, hogy felelősek vagyunk a bolygóért, és ugyanakkor azért is, hogy legyen mindenkinek munkája. Ez a kettős felelősség kiegyensúlyozottságot követel a gazdaság fejlesztése és a környezet védelme között – mutatott rá. Szijjártó Péter szerint ez volt az egyik sarokpontja az elmúlt tizenegy év magyar gazdaságát jellemző „sikertörténetnek”, ugyanis Magyarország bebizonyította, hogy az ipari-gazdasági versenyképesség kockáztatása nélkül is javítható a levegő minősége.
Hozzátette, Magyarország a világ azon huszonegy állama közé tartozik, amely képes volt arra, hogy egyszerre növelje gazdasági teljesítményét és csökkentse károsanyag-kibocsátását. Mint mondta, bár Magyarország az Európai Unió népességének két százalékát adja, részesedése a blokk károsanyag-kibocsátásából csak egy százalék.
Továbbá megerősítette, hogy a kormány követi az EU célkitűzéseit, 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz, 2050-re pedig „igyekszünk elérni” a teljes klímasemlegességet.
Magyarországon az elmúlt években folyamatosan beruházási rekordok születtek, lendületes nőtt a gazdaság és a termelés, ennek következtében pedig a keletkező hulladékok mennyisége is. Ezért is fontosak a környezet védelmét segítő beruházások, mint a Győri Hulladékégető Kft. ezen projektje, amelynek eredményeként hatékonyabbá válik a hulladék kezelése – közölte a miniszter.
Végezetül aláhúzta, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 62 másik vállalat is felhasználta a kormány támogatási programjából adódó finanszírozási lehetőségeket, ennek nyomán összesen 45 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre, amelyhez a kormány 17 milliárd forint támogatást nyújtott, így biztosítva 14,5 ezer munkahely megőrzését.