A férfiaknál a francia/új-kaledóniai Noic Garioud, míg a nőknél az amerikai Fiona Wylde bizonyult a legjobbnak a technikai számban a balatonfüredi SUP-világbajnokság zárónapján.

A 19 éves Noic Garioud pénteken 18 kilométeren ezüstérmesként zárt, majd szombaton 200 méteren győzött, és a vasárnapi technikai számban – melyben 1000 métert kellett teljesíteniük a résztvevőknek hét bója megkerülésével – is esélyesnek számított. A rajtot az amerikai Connor Baxter, a sprint táv második helyezettje kapta el a legjobban, és az ötödik bójáig ő diktálta a tempót. Vele csak Garioud tartotta a lépést, az új-kaledóniai a táv kétharmadáig taktikusan „farvizezett”, majd a hajrá előtt ritmust váltott, szinte állva hagyta riválisát, és roppant magabiztos előnnyel ért célba.
A nőknél a hosszú távon első – majd a sprint távot kihagyó – Wylde fölényes rajt-cél győzelmet aratott, és újabb vb-aranyérmet nyert nagy előnnyel. Mögötte a 18 kilométeren is második helyezett spanyol Esperanza Barreras ért célba, a harmadik helyet pedig a sprint távon bronzérmes amerikai April Zilg szerezte meg. A hosszú távon harmadik, 200 méteren első orosz Jelena Prohorovának ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel, miután a döntőben a második pozícióban haladva lecsúszott a deszkáról, és ez olyan hátrányt jelentett számára, amelyből a dobogóra sem volt számára visszaút.
A házigazdáknak – bár a Hasulyó fivérek, Dániel és Brúnó révén éremszerzésben reménykedtek – a férfiaknál és a nőknél sem sikerült bekerülniük az A, illetve a B döntőbe. A legjobb eredményt így magyar részről a C döntőben második, összesítésben 18. Horváth Noémi érte el, viszont egyéniben korosztályos magyar érem azért született vasárnap is.
A korábban gyorsasági kajakosként világbajnok Rasztótzky Eszter (női 40+) a sprint távhoz hasonlóan a technikai számban is második lett. Ebben a kategóriában a német Susanne Lier végzett az élen, aki a női junioroknál induló spanyol Duna Gordillóhoz hasonlóan három számban – 18 km, sprint és technikai – első tudott lenni.
A magyar szövetség SUP-szakágvezetője, ifj. Foltán László az MTI-nek elmondta: a csapatversenyek során hat érmet szereztek a magyarok, köztük egy aranyat. A győzelem még a pénteki, első döntős napon a 18 kilométeres férfi csapatversenyben jött össze, az ott harmadik Hasulyó Dániel, negyedik Hasulyó Brúnó, valamint huszadik Kövér Márton révén. A férficsapat második lett a technikai számban, a női csapat 18 km-en a második, a technikaiban a harmadik helyen végzett, miként bronzérmesként zárt a technikai számban a junior férfi és női együttes is.
A sportág második hivatalos vb-jén – amely csütörtökön kezdődött – ötven ország több mint ötszáz versenyzője vett részt, a magyar színeket 16 SUP-os képviselte.

Eredmények, technikai szám:
férfiak:
——–
egyéni, világbajnok:
Noic Garioud (Franciaország/Új-Kaledónia) 4:46.15 perc
2. Connor Baxter (Egyesült Államok) 4:57.98
3. Itzel Delgado (Peru) 5:02.34

nők:
—-
egyéni, világbajnok:
Fiona Wylde (Egyesült Államok) 5:34.55 p
2. Esperanza Barreras (Spanyolország) 5:43.66
3. April Zilg (Egyesült Államok) 5:49.71
…18. HORVÁTH NOÉMI 5:53.65