A gyermekvédelem kérdéséről nem Brüsszel dönt, hanem a magyar emberek, népszavazáson – hangoztatta a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülése szünetében rendezett sajtótájékoztatón a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Kocsis Máté kiemelte: a tanácskozáson megerősítették a kormányt abban, hogy a gyermekvédelmi vitában nem változtatnak az álláspontjukon.
Mint mondta, hiába zsarolja Brüsszel Magyarországot a helyreállítási pénzek visszatartásával, ezekben a kérdésekben népszavazás lesz, az ügyben a magyar emberek döntenek. A kormány pedig helyesen jár el, ha az átmeneti időben saját erőből elindítja a programjait – fűzte hozzá.
Tájékoztatása szerint a frakcióülésen a miniszterelnök kitért arra, hogy nehéz nem észrevenni: a közép-európai országok jobban teljesítenek a gazdaság talpra állítását illetően.
Kocsis Máté kijelentette, a gazdasági bővülés idén meghaladhatja a hét százalékot, a magyar gazdaság mára elérte a válság előtti szintet. Ezzel „közelebb kerülünk ahhoz a helyzethez”, hogy olyan, az embereket, a vállalkozásokat segítő intézkedéseket lehessen bevezetni, mint a 200 ezer forintos minimálbér, a 13. havi nyugdíj visszaépítése vagy a családi adóvisszatérítés – tette hozzá.
A politikai ellenfelekről és a közelgő választásokról szólva elmondta, a kormánypártok frakcióit „inkább tüzeli, mint elkedvetleníti”, hogy a 2022-es választásokon Gyurcsány Ferenc aktív szereplője a baloldalnak.
„Történelmi küldetésünknek tekintjük, hogy a Gyurcsány-korszakkal leszámoljunk. Nincsen olyan szempont, mely szerint ne Gyurcsány Ferenc politikájával szemben határozzuk meg küzdelmeinket” – fogalmazott Kocsis Máté.
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elmondta, a frakcióülés témái között szerepelt az erősödő migráció, mely alapvetően az Afganisztánból való kivonulás következménye.
Tájékoztatása szerint a múlt év hasonló időszakához képest megháromszorozódott a migrációs nyomás a magyar határon. Tavaly szeptemberig 274 embercsempészt fogtak el, most 719-nél tart az ügyek száma; a határsértők száma egy év alatt 21 942-ről 73 617-re emelkedett – közölte a politikus.
„A frakcióülésen is megerősítettük”, Magyarország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a magyar embereket meg kell védeni a migrációs veszélyektől – jelentette ki Simicskó István.