Nagyon pozitívnak nevezte Ferenc pápa budapesti látogatásának vatikáni visszhangját Erdő Péter bíboros, akit az egyházfő magánkihallgatáson fogadott, valamint Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Rómában, ahol a Szent Istvánról elnevezett magyar zarándokház ünnepélyes megnyitóján vettek részt szombat este.

Soltész Miklós az MTI-nek nyilatkozva kijelentette, a Szentszék is „felemelőként” értékelte az egyházfő budapesti és szlovákiai látogatását, amely „nagyszerű együttműködésben” zajlott.
„Sokan gondolták, hogy Ferenc pápa eljön Magyarországra, és a szőnyeg szélére állítja a kormányt és az egyházat is. Ez részben megtörtént, de a repülőtéren, amikor fogadtuk és elbúcsúztattuk” – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy nem csak Ferenc pápa látogatása, hanem az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) egy hetes programsorozata is „különös örömként” szolgált a Szentszék számára is.
Megjegyezte Ferenc pápának a látogatása során a családra, nemzetre, a kereszténység értékeinek megvédésére vonatkozó üzenete „ebben az Európában óriási feladatot rót ránk is, de állunk elébe, és szolgálni fogjuk ezt a ránk bízott feladatot „.
Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Erdő Pétert a Vatikánban.
A bíboros az MTI-nek úgy nyilatkozott, a budapesti események közül az egyházfő külön kiemelte, és „nagyon szívélyesnek és pozitívnak” nevezte az Áder Jánossal és Orbán Viktorral tartott szeptember 12-i találkozót. Erdő Péter beszámolója szerint a pápa azt mondta, hogy „nagyon értékes gondolatokról tudtak beszélni”.
Ferenc pápa „nagy elismeréssel szólt a magyarországi hívők közösségéről (..) a hívők világlátásában olyan hangsúlyokat említett, amelyek érzése szerint a magyarországi és más volt szocialista országokban találhatók meg, ahol a történelem fordulatai közepette is meg tudták élni és meg tudták valósítani, hogy Jézus Krisztus kerüljön a középpontba”- mondta Erdő Péter.
Ferenc pápa a bíborossal való találkozón ismételten kiemelte, hogy Európának vissza kell térnie az alapító atyák szándékaihoz, „a keresztény gyökerekhez, melyekből Európa sarjadt, ahelyett, hogy más ideológiát kényszerítenének rá mindenkire”.
Erdő Péter hozzátette, a vatikáni tudósítók számára pozitív meglepetésnek számított, hogy Budapesten nem „folklorisztikus, vidéki Európát” találtak, hanem „fiatalos légkört, urbánus érzelemvilágot”.
A NEK-en lezajlott programsorozat ritkaságának nevezte az ökumenikus találkozókat, melyek Magyarország rendkívüli egyházi szerepét hangsúlyozták, hiszen azok – tette hozzá a bíboros – nem mindenhol megrendezhetőek.
Szombat este ünnepi szentmisén adtak hálát a római magyar zarándokházként ismert Szent István Ház újraindulásáért. Tavaly májusban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megvásárolta a Szent István Házat, amelynek felújítását a magyar kormány támogatta.
A Szent István Háznak a Prokop Péter pap-festőművész alkotásairól híres kápolnájában Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrált misét. A zarándokház megáldása után köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros és a vatikáni külügyminiszterként ismert Paul Richard Gallagher, a Szentszéki Államtitkárság Államokkal való kapcsolatok részlegének vezetője. Az eseményen többek között jelen volt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita, valamint Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.
Soltész Miklós vasárnap részt vesz az Erdő Péter celebrálta magyar nyelvű szentmisén a Szent Istvánról elnevezett Santo Stefano Rotondo bazilikában, amely Mindszenty József bíboros címtemploma volt, és a magyarok római templomaként ismert.