Kikezdheti az Egyesült Államok elit „AAA” államadós-besorolási státusát az adósságkorlát megemelése vagy felfüggesztése körüli politikai „hazardírozás” – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: akár csődhelyzetet jelző szintre is leviheti az amerikai osztályzatot szuverén törlesztési hátralék kialakulása esetén.
A Fitch elemzése szerint a szövetségi szintű adósságlimit felfüggesztését célzó legutóbbi erőfeszítések kudarca arra vall, hogy a jelenlegi patthelyzet a leghosszabbak között lehet 2013 óta.
A cég felidézi, hogy 2013 októberében, az akkori adósságlimit-válság tetőpontján negatív figyelőlistára helyezte az Egyesült Államok „AAA” államadós-besorolását.
A Fitch Ratings felidézi azt is, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a kongresszusi vezetőknek küldött átiratában október 18-ra becsülte annak időpontját – közkeletű nevén az X-napot -, amikor valószínűleg kimerülnének az új adósságot nem generáló rendkívüli kormányzati intézkedési lehetőségek a törlesztési kötelezettségek teljesítésére.
Az amerikai pénzügyminisztériumnak az X-nap után is lennének korlátozott fizetési kapacitásai, de ezek mértéke a bevételi és a kiadási oldal volatilis pénzáramlásaitól függne – áll a Fitch elemzésében.
A hitelminősítő adatai szerint a tárca készpénztartaléka szeptember 28-án 172,9 milliárd dollár volt, ám augusztusban a havi kiadás elérte a 439 milliárd dollárt, beleszámolva az 58 milliárd dollárnyi havi bruttó kamattörlesztést.
Ha az amerikai pénzügyminisztérium a kialakult helyzetben elsőbbségi törlesztési sorrendek meghatározására kényszerülne, ennek gazdasági hatása és az Egyesült Államok maradéktalan hitelképességébe vetett befektetői bizalom potenciális károsodása már nem feltétlenül lenne összeegyeztethető a jelenlegi „AAA” amerikai államadós-osztályzattal – áll a Fitch Ratings elemzésében.
A cég közölte: törlesztési elmaradás esetén „korlátozott csődhelyzetet” jelző (Restricted Default, RD) szintre minősítené vissza az amerikai államadós-besorolást, és ezt addig tartaná érvényben, amíg megítélése szerint a csődesemény fennáll.
A három globális hitelminősítő közül jelenleg kettő, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb, „AAA/Aaa” besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.
A Standard & Poor’s azonban – elsőként és eddig egyedüliként a globális piacvezető hitelminősítők közül – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól ezt az elit államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolást 1941-ben megadta.
A Standard & Poor’s a tíz évvel ezelőtti leminősítés óta az „AAA”-nál egy fokozattal alacsonyabb, „AA plusz” besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.
Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
Ha a Fitch Ratings az amerikai besorolásra általa tavaly nyár óta érvényben tartott negatív kilátást leminősítésre konvertálja, és így szintén megvonja az „AAA” amerikai besorolást, az Egyesült Államok a nemzetközi intézményi befektetők körében nem számítana többé „AAA” osztályzatú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe és átlagolják a szuverén és kereskedelmi adósok hitelképességének megítéléséhez.