4+1 meglepő tény az E-sport világából

Kocka, kockafej, geek, gyík – olyan, a kétezres évek elején használt csipkelődő kifejezések, amelyeket napjainkra felváltották a gamer, E-sportoló szófordulatok. A gyermekjátéknak hitt számítógépes időtöltés sportággá nőtte ki magát, becslések szerint a videojáték-rajongók száma világszerte közel hárommilliárd, míg van olyan játékos aki csak az elmúlt félévben közel kétmilliárd forintos bevételre tett szert. Az alábbiakban felsorakoztattunk 4+1 érdekes tényt, amely után te sem cikized majd ki az E-atlétákat.

 

  1. Többen nézik, mint a Super Bowlt

Amerikában milliók követik élőben a Super Bowl és az NBA döntőt is, azonban van olyan videójáték, amely ezt túl tudta szárnyalni, mégpedig a méltán híres League of Legends. Ez többek között a sportág globális népszerűségének köszönhető, 2020 végére az E-sport teljes közönsége közel félmilliárd volt.

 

  1. Itt is fennáll a sérülés veszélye

Az E-sport játékosok a profi sportolókhoz hasonlóan folyamatos, a kondíciót is fejlesztő edzéseken is részt vesznek, komoly és fárasztó menetrendet tartanak, versenyidőszakban akár napi 12-16 órát gyakorolnak, és gyakran utaznak is. Ennek eredményeképpen pedig ugyanúgy sportsérüléseket is szenvednek. Az elmúlt években nagy E- nevek vonultak vissza többek között carpalis alagút szindróma, teniszkönyök, és nyaki fájdalom miatt.

 

  1. Amerika mellett már több ország hivatalos sportolóként tartja számon az E-sportolókat

A versenyszerű sikereket elért sportolókat jogilag hivatásos sportolónak tekinti többek között már az Amerikai Egyesült Államok is, így kiemelkedő teljesítményük esetén ők is részesülnek az állam által biztosított, profi sportolóknak járó anyagi juttatásokban, valamint különleges adózási lehetőségekkel és vízumjogosultsággal is élhetnek.

 

  1. A világ legsikeresebb E-sportjátékosai komoly pénzt visznek haza

Nagyrészt a Twitch népszerűségének köszönhetően az elmúlt évtizedben elképesztő ütemben megugrott az E-sport események nézettsége, ami együtt járt a versenyek pénzdíjazásának növekedésével is. 2021-ben a legjobban kereső profi gamerek több millió dollárt vihetnek haza. A toplista élén álló 28 éves dán játékos, Johan Sundstein – gamer nevén N0tail – 2021 márciusa óta 6,97 millió dolláros bevételre tett szert.

 

+1.  Idén is hazánkban rendezik a régió legnagyobb e-sport versenyét

Az sem jár rosszul, aki részt vesz az idén november 14-21. között megrendezett V4 Future Sport Festival-on, hiszen a játékosok ezúttal 125 millió forint összdíjazásért szállnak harcba a 11 országból érkező nemzetközi csapatok ellen.