Az Európai Uniónak (EU) segítenie kell Líbiát abban, hogy megvédhesse határait az illegális migrációval szemben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán megosztott videójában, miután Luxemburgban találkozott líbiai kollégájával.

Szijjártó Péter azt mondta, az észak-afrikai stabilitás szorosan összefügg az európai biztonság kérdésével, és Líbia az utóbbi időszakban a „migráció átjáróházává” vált: sok tíz-, százezer migráns érkezett Európába az országon keresztül.
Hozzátette, most van „némi remény”, hogy Líbiában is eljön a stabilitás és a béke időszaka; december 24-én tartják ugyanis a választásokat az országban, ami után rendeződhetnek a helyi viszonyok.
A miniszter elképesztőnek nevezte, hogy a líbiai kormányt már most támadják a különböző NGO-k és az „emberi joginak nevezett” szervezetek, amelyek megpróbálják gátolni az észak-afrikai ország kormányát, hogy fellépjen az illegális bevándorlás ellen.
Jelezte azt is, a visegrádi országok már 2017 decemberében felajánlottak 35 millió eurót a líbiai parti őrség megerősítésére, de Brüsszel miatt a felajánlott forrásból vásárolt hajók még csak most kezdtek el megérkezni a szervezethez.
„Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Uniónak igenis segíteni kell ezt a líbiai folyamatot és azt szorgalmazzuk, hogy ahogy a visegrádi országok korábban támogatást adtak a tengeri határ védelmére, úgy az Európai Unió rakjon össze egy komoly pénzügyi támogatási csomagot a líbiaiak déli határának védelmére” – fogalmazott Szijjártó Péter.