Magyarország a migráció kérdésében sikeresen védte meg magát és kultúráját – mondta Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke Budapesten, a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével kedden közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A jobboldali francia politikus aláhúzta, hogy a nemzeteknek joguk van alkotmányos identitásukhoz, az Európai Unió csak olyan jogköröket gyakorolhat, amelyeket a tagállamok átruháztak rá. Le Pen kiemelte, hogy a migrációt megfelelően kell kezelni, nem lehet megengedni, hogy a bevándorlás kérdését fel lehessen használni a tagállamok ellen. Mint fogalmazott: az európai népeknek kell eldönteniük, hogy ki jöhet be ide.
„A magyaroknak azt üzenem: tartsanak ki!” – hangoztatta Le Pen. A francia politikus hangsúlyozta, hogy nem lehet az európai népességet kicserélni, hanem az európai fiataloknak kell lehetővé tenni, hogy gyereket vállaljanak, és méltatta a magyar kormány családtámogatási politikáját.
A politikus világossá tette, hogy ha jövőre Franciaország köztársasági elnökévé választják, akkor támogatni fogja Orbán Viktort abban, hogy Európa „más irányt vegyen, szuverén irányba induljunk el”.
A politikus leszögezte: az ezeréves államoknak büszkének kell lenniük arra, amit képviselnek. Kitért arra is, hogy Magyarország történelme során mindig harcolt a szabadságért, és kiemelte ebben a magyar miniszterelnök szerepét is. Szót ejtett 1956 hőseiről is, akik emléke előtt tiszteletét is lerótta Budapesten.
„Nagyon nagyra értékeljük a szabadságot, mindazt, amit megtett Magyarország történelme egész folyamán a szabadságért. Európa története elválaszthatatlan a szabadságtól” – fejtette ki Marine Le Pen.
A jobboldali politikus szerint az EU föderalista irányba indult el.
Az uniónaknak már nincs arca, centralizált államként akar működni, de ezzel szemben sokszínűnek kell lenni. „Európában nem egy nép van, hanem európai népek vannak. Mi a népeket, a népek identitását és szabadságát támogatjuk, hiszünk abban, hogy saját, nem helyettesíthető lelkületük van” – mondta Marine Le Pen.
„Túl sokáig voltunk bénultak, de ha cselekszünk, akkor Európa ki tud lépni bénultságából” – közölte.
A Nemzeti Tömörülés vezetője nagyon fontos lépésnek nevezte a nyáron aláírt, jobboldali pártok közötti együttműködési megállapodást, amelyet „teljes szívvel támogat”.
Emlékeztetett: 2014-ben pártja képviselői nem működtek együtt a Jobbikkal az Európai Parlamentben.
„Fontos megválogatni, hogy kikkel tudunk együttműködni” – hangoztatta a politikus. Le Pen arról beszélt, hogy „ellentervet” szeretne létrehozni az európai fősodorral szemben.
„A nemzetek Európáját akarjuk, együtt akarunk működni, mindenki a saját területén, a saját határain belül, együtt, erősen” – mondta Marine Le Pen.