A rezsicsökkentésre vonatkozó kormányzati intézkedés már több éve védi a magyar fogyasztókat, bizonyította, hogy képes féken tartani a lakossági energiaárakat – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Luxembourgban kedden.

Steiner Attila az Európai Unió energiaügyekért felelős miniszteri tanácsa rendkívüli ülését követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, a rezsicsökkentés miatt a magyar fogyasztók biztonságban tudhatják magukat úgy az energiaárak, mint az ellátás tekintetében. Hozzátette, hogy más uniós tagállam is gondolkodik szabályozott árakban, rövidtávon ugyanis ez nyújthat megoldást a helyzetre – mondta.
Az államtitkár kiemelte: az uniós tagállamok vezetőinek múlt héten tartott csúcsértekezletének egyik fontos eredménye, hogy a fenntarthatósági elkötelezettség mellett ismételten kiemelt figyelem irányul az energiaellátás biztonságának és az energiaárak alakulásának kérdésére.
„Fontos, hogy az állampolgárokat a koronavírus okozta rendkívüli helyzet mellett ne terhelje tovább a megnövekedett energiaárak jelentette nyomás” – fogalmazott.
Kijelentette: gyors eredményt a nukleáris energia és a gáz szerepének elismerésével lehet elérni, a válság ugyanis megmutatta, hogy mindkét energiaforrás jelentősen hozzájárul az energiabiztonság szavatolásához. Az Európai Bizottságnak úgy a nukleáris energiát, mint a gázt el kell ismernie a fentarthatósághoz hozzájáruló technológiaként – emelte ki.
„A jelenlegi helyzet nem engedi meg azt a luxust, hogy ezektől a technológiáktól elforduljunk. Ezek a hagyományos, alacsony, vagy nulla kibocsátású technológiák fontosak a megfizethetőség és ellátásbiztonság szempontjából” – fogalmazott.
Az államtitkár véleménye szerint az Európai Bizottságnak újra kell gondolnia a Fit for 55 nevű új klímacsomagját, az abban szereplő javaslatokról pedig le kellene tennie, azok ugyanis tovább növelnék a családok és a vállalatok energiaterheit. Az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és a klímaváltozás megfékezését célzó uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) pedig kiigazításra szorul, ugyanis szintén hozzájárul az energiaárak növekedéséhez. Most az európai háztartások terheinek csökkentésére kell összpontosítani – húzta alá.
Kijelentette: az energetikai beruházásokra szolgáló finanszírozási forrásokat, köztük a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő alap pénzeit az uniós bizottságnak minél hamarabb rendelkezésre kellene bocsátania. A jelenlegi kiélezett helyzetben nem helyes magatartás a források visszatartása, hozzáférésükre ugyanis most van szüksége a tagállamoknak – tette hozzá Steiner Attila.