A koreai vállalatok rendkívül aktívvá váltak a visegrádi országokban (V4), a V4 gazdaságának motorjává váltak – jelentette ki a dél-koreai elnök szerdán Budapesten.

Mun Dzse In a “V4-Korea Üzleti Fórumon” hangsúlyozta: Dél-Korea és Magyarország megerősítette az egymás iránti bizalmat, a két ország sok mindenben tud együttműködni, ami segíthet a világjárványt követő gyorsabb újjáépítésben is.
Kiemelte: tavaly a járvány ellenére is erősödött a kétoldalú kereskedelem, és idén is jelentős növekedés várható. Az együttműködés a visegrádi négyekkel pedig azért fontos, mert hídszerepet töltenek be Európa felé, ezért Korea szeretne továbbiakban is szorosan együttműködni a térség országaival – tette hozzá.
Felidézte: 1989-ben Jászfényszarun elindult a Samsung televíziógyára, ez volt a kezdete a gazdasági partnerségnek a V4 és Dél-Korea között. Azóta ez az üzem globális termelési bázissá vált, egész Európába exportálnak innen, és a helyi lakosság nagy részét foglalkoztatja a cég – mutatott rá.
Jelezte azt is, hogy fontos dél-koreai autóipari bázisok jöttek létre Csehországban és Szlovákiában.
Mun Dzse In szerint a V4 és Dél-Korea hatékonyan működhet együtt az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártásában, a járvány után fontossá váló digitális és zöld iparágakban, az egészségiparban, továbbá koreai cégek jelentős infrastrukturális beruházásokban vesznek részt a visegrádi országokban.
Közölte: hét dokumentumot írtak alá, amelyekkel elmélyítik az együttműködést, csütörtökön pedig V4-Korea csúcstalálkozót tartanak, amely jó lehetőség lesz a jövőbeli kapcsolatépítés kialakítására.