Az Európai Uniónak végre egységes közösségként kell támogatnia Lengyelországot, amelynek nemcsak saját, de az Európai Unió határait is védenie kell az illegális bevándorlás miatt – közölte az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Varga Judit bejegyzése szerint a napokban új fokozatra kapcsolt az Európát fenyegető migrációs nyomás, miután illegális bevándorlók egyre nagyobb csoportja próbál bejutni a kontinensre Lengyelországon át. Elég volt a szavakból, technikai vitákra pedig nincs most idő – hangoztatta.
Azt írta: „déjá vu érzésünk lehet”, hiszen 2015-ben épp olyan agresszívan, a határzár megrongálásával próbáltak migránsok tömegei átjutni Magyarországra, ahogyan most Lengyelországba. Magyarország akkor megálljt parancsolt az illegális bevándorlásnak, „noha mindenki bírált ezért bennünket és senki sem sietett a segítségünkre” – emelte ki.
A miniszter úgy fogalmazott: „örömmel látjuk, hogy lengyel barátainkat már nem éri olyan két-frontos támadás, mint minket”.
„Kiállunk lengyel barátaink mellett, és felszólítjuk Brüsszelt a határzár kiépítésének fedezésére, amely, ha tetszik, ha nem: a leghatékonyabb eszköz schengeni határaink védelmire” – írta Varga Judit.