Vádat emeltek egy 22 éves férfi ellen, aki a vádirat szerint „Európa lakosságának megfélemlítését célzó” terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarországon – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-t.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádirata vádirata szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.
Később hűséget is fogadott az Iszlám Államnak úgy, hogy elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amelyet szobája falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget – közölték.
Az ügyészség szerint a vádlott merényletet tervezett, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. Tudatosan keresett és töltött le az internetről az iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, emellett március és május között több emberrel beszélgetett különböző netes felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.
A férfi az online kommunikáció keretében május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges anyagok beszerzését; egy webáruházból távirányítót rendelt.
Május végén – szintén az online térben – egy beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy egyidőben követnek el nagy hírértékű, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet, úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el – a vádlott által elkészítendő csőbombával – merényletet.
A férfi ellen terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtottak be vádiratot. A nyomozó ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.