Tovább nőtt a baloldallal szembeni bizalmatlanság; Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének utóbbi időben tett kijelentései megjelennek a kutatásokban is – mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

A Századvég felmérésének eredményét ismertetve Kiszelly Zoltán közölte: a válaszadók többsége attól tart, hogy romlana a helyzete, ha a baloldalra szavazna, mert csökkentenék például a családtámogatásokat, vagy emelkednének az energiaárak.
Az adatok azt mutatják, hogy utóbbi időszakban az emberek elkezdtek bízni a jövőben; a hiteleket pedig a jelenlegi konstrukciók mellett vették fel, bízva a családtámogatási rendszerben – jelezte a politológus.
Kiszelly Zoltán kifejtette: a baloldal azt ígéri, hogy igazságosabbá teszi a családtámogatásokat, de a 2010 előtti gyakorlat azt mutatja, hogy a szegényekre való hivatkozással a középosztályt sarcolják meg; így a középosztály lecsúszik, miközben a szegények helyzete nem javul érdemben.
Hozzátette: a családtámogatási rendszer átgondolt, az embereket „hidegzuhanyként” érheti, ha megint elveszik ezeket a támogatásokat.
Kiszelly Zoltán rámutatott: baloldali közgazdászok szerint a mostani intézkedések fenntarthatatlanok, de nem teszik hozzá, hogy ezek az intézkedések egy átfogó csomag részei. A kormány nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást, és a teljesítmény támogatja; ez egy átgondolt rendszer, ezért fenntarthatók ezek az intézkedések.
A jelenlegi kormánypártok támogatottsága átlagon felüli a legszegényebb társadalmi csoportokban, mert ők azt látják, hogy valódi kitörést jelent az oktatásra és a munkára épülő politika, amit a kormány folytat – mondta a politológus.