Paolo Gentiloni, a gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi ülésén (Ecofin) beismerte, hogy az Európai Bizottság „oktatási diszkrimináció miatt” tartja vissza a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, Magyarországnak járó forrásokat – jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője az MTI-nek szerdán Strasbourgban nyilatkozva.

A képviselő asszony elmondta azt is, hogy legutóbbi személyes beszélgetésére Gentilonival a decemberi Ecofin-ülésen került sor, ahol a biztos kijelentette: „nincs, mert nem is lehet kapcsolat a nemzeti kompetenciába tartozó pénzügyi következményekkel nem bíró ügyek és a helyreállítási források között”.
„Mindehhez képest a keddi ülésen kibújt a szög a zsákból: az EU-bizottság jogot sért, diszkriminatív szabotázsakciót követ el, politikai játszmát folytat. Eddig titkolta, de most elismerte: olyan ügyeket köt össze, melyeket nem lehetne sem az uniós szerződések, sem a helyreállítási alapról szóló jogszabályok alapján” – szögezte le Győri Enikő.
Mint mondta, a bizottság felrúgta a 2020 decemberében az uniós tagállami vezetők között kötött paktumot, amely a brüsszeli bizottság jóváhagyásával született. Az egyezség szerint addig nem indítják el a jogállamisági mechanizmust, amíg az uniós bíróság el nem dönti, hogy az megfelel-e az uniós jognak.
Emlékeztetett: Magyarország még 2021 májusában, az elsők között nyújtotta be nemzeti helyreállítási tervét, és aktívan részt vett a bizottsággal tartott konzultációkban. A magyar helyreállítási terv jó úton haladt az elfogadás felé, és a tárgyalásokban a magyar gyermekvédelmi törvény elfogadását követően lépett fel patthelyzet.
„Elvárjuk a Tanács soros francia elnökségétől, hogy ne engedjen teret a bizottság jogellenes magatartásának, és haladéktalanul terjessze jóváhagyásra a Tanács elé a magyar helyreállítási tervet” – nyomatékosította a fideszes EP-képviselő.