Lengyelországban csütörtöktől február végéig távoktatásra térnek át az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák – jelentette be Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter kedden.

A szejmben megtartott kedd esti sajtóértekezletén Czarnek a döntést a koronavírus-fertőzések jelenleg növekedő számával indokolta.
Az intézkedés a lengyelországi téli szünet végéig, február 27-ig érvényes.
Lengyelország egyes vajdaságaiban ezen a hétfőn kezdődöt meg a kéthetes téli szünet, amelyre majd a szokásos rotációs rendszerben más vajdaságokban is sor kerül.
Czarnek kiemelte: a diákok számára gyakorlatilag csak kéthetes távoktatást jelent az új intézkedés, az idő többi részét a tervezett pihenéssel tölthetik.
Lengyelországban utoljára a múlt szerdán szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, amikor távmunkára kötelezték  a közigazgatásban dolgozókat. A korábbi, december közepén hozott döntés értelmében a szolgáltatásokat egyszerre az eddiginél kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe.
A védettségi igazolás nem kötelező érvényű. A karanténidőt keddtől kezdve hétnaposra rövidítették a koronavírus újabban terjedő változatainak rövidebb lappangási ideje miatt.
Keddi adatok szerint a közel 38 millió lelket számláló Lengyelországban egy nap alatt csaknem 37 ezer új fertőzöttet mutattak ki, míg egy héttel ezelőtt mintegy 19,7 ezer fertőzést regisztráltak. Szombaton a járvány kitörése óta a legtöbb, 40 876 új esetről számoltak be.
Nem növekszik egyelőre jelentősebben a kórházi kezelésre szorulók száma: kedden valamivel több mint 14 ezer beteget ápoltak kórházban.