Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje gyermekellenes politikát szeretne megvalósítani kormányra kerülése esetén – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

Szánthó Miklós úgy fogalmazott: Márki-Zay Péter „összevissza, nagyon zavarosan beszél”, mint amikor a rossz tanuló felel és „ott próbálja meg kitalálni azokat a dolgokat, amiket éppen mondani szeretne”.
Felidézte, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje korábban olyan, széles társadalmi támogatottságnak örvendő és szociálisan, társadalmilag hasznos intézkedéseket nevezett ostobaságnak, mint a rezsicsökkentés és a minimálbér, és értelmetlennek a 13. havi nyugdíj folyósítását.
Most pedig Márki-Zay Péter azt a „pont a genderideológia támadása miatt kétségbe vont állítást, hogy az anya nő, az apa pedig férfi”, nevezte ostobaságnak és aberrációnak – tette hozzá.
Szánthó Miklós megjegyezte: amikor pedig azt kérdezték tőle, mi a véleménye arról, hogy férfiak is szülhetnek-e, akkor „magát a kérdésfeltevést is aberráltságnak nevezte”.
Az Alapjogokért Központ igazgatója kiemelte: az, hogy Márki-Zay az apa és anya szerepéről szóló alaptörvényi kitételt ostobaságnak és aberrációnak tartja és eltörölné, teljesen egyértelműen mutatja, hogy „Gyurcsány Ferenccel együtt a genderideológia pártján áll”, és meg akarja szüntetni azokat az alkotmányos szabályokat, amelyek a gyermekeket védik.
Hozzátette: ezért kiemelten fontos az április 3-ai gyermekvédelmi népszavazás, mert „pontosan az ilyen, már Magyarországra is begyűrűző genderelmebajra, amit sajnos Márki-Zay Péter is képvisel, adhat csattanós választ”.
Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem ellenzi a marihuána legalizációját, Szánthó Miklós kifejtette: a marihuána tipikusan „kapudrog”, nemcsak szociális, egészségügyi hatásait tekintve, hanem politikailag is. Ahol ugyanis elindult a marihuána törvényessé tétele, ott hamar elkezdték követelni a keményebb drogok legalizációját is, ami – mint fogalmazott – „nyilvánvalóan iszonyatos veszélyt jelent”, legfőképpen a gyermekekre.
Úgy vélte, Márki-Zay nyilatkozatai „teljesen egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy gyermekellenes politikát szeretne megvalósítani, ha ő kormányra kerülne”. Odatehetjük az ilyen megnyilatkozásokat a korábbiak mellé, amikor a nyugdíjasokat és a vidéki magyarokat sértegette, és láthatóan Márki-Zay Péter a gyermekek jogait sem akarja tiszteletben tartani – jegyezte meg az Alapjogokért Központ igazgatója.