A közel-keleti stabilitás nem lehetséges a palesztin helyzet rendezése nélkül – szögezte le csütörtökön Hoszein Amirabdollahián, iráni külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárhoz, az Iszlám Együttműködés Szervezetéhez (OIC), valamint és az iszlám országok külügyminiszteri tanácsához írott leveleiben.

Az IRNA iráni állami hírügynökség közlése szerint a tárcavezető hangsúlyozta: véget kell vetni a palesztin területek megszállásának, lehetővé kell tenni az összes palesztin menekült visszatérését őseik földjére, s mihamarabb ki kell kiáltani a palesztin államot, Jeruzsálem fővárossal.
Amirabdollahián emellett kijelentette: a „kettős mérce” és néhány ország, valamint nemzetközi szervezet némasága a palesztin népet érő agresszió kapcsán csak a feszültség növekedéséhez vezet. Mély aggodalmát fejezte ki továbbá a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél a napokban kirobbant zavargások miatt, emlékeztetve arra, hogy az erőszakos cselekményeknek legalább 170 palesztin sebesültjük van.
„Az iszlám szent helyeinek bármely megszentségtelenítése elfogadhatatlan” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a palesztin ügy és a palesztinok támogatása régóta az iráni külpolitika szerves része.
Leveleiben a tárcavezető a többi között felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, hogy mihamarabb reagáljon a zavargásokra.
Az Al-Aksza mecsetnél múlt héten robbantak ki összecsapások a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között. A palesztinok haragját az váltotta ki, hogy az interneten hírek terjedtek el arról: maroknyi zsidónak szándékában áll felmenni a Templom-hegyre – ahol a Kr. után 70-ben lerombolt zsidó szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helye, az Al-Aksza áll -, és ott hagyományos pészahi áldozatot mutatna be.
Az izraeli rendőrség csütörtök reggel azt jelentette, hogy az épületnél ismét összecsaptak a palesztinok és az izraeli rendfenntartó erők. A zavargásokról szerdán este Naftali Bennett izraeli kormányfő is nyilatkozott. Az amerikai CNN hírtelevízióban – utalva arra, hogy a Templom-hegyen izraeli katonák vannak, akik beléptek az Al-Aksza mecsetbe is – a kormányfő kifejtette: „amikor erőszakkal nézünk szembe, keményen kell fellépni”.