Az infláció elleni küzdelem a legfontosabb hazai prioritása, és megérti, hogy az amerikaiak frusztráltak a magas árak miatt – fogalmazott kedden a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

Az Egyesült Államokban éves összehasonlításban nyolc százalékkal nőttek a fogyasztói árak. „Tudom, hogy bizonyára csalódottak. Érzem. Frusztráltak a magas árak, a kongresszus döntésképtelensége miatt. Higgyék el, megértem a frusztrációt” – mondta az elnök. „Tudom, hogy a családok egész Amerikában szenvednek az infláció miatt. Azt akarom, hogy minden amerikai tudja, nagyon komolyan veszem az inflációt, és ez a legfontosabb hazai prioritásom” – tette hozzá Biden.
Az elnök kedden hosszasan taglalta azokat a lépéseket, amelyeket kormánya a magas árak megfékezése érdekében tett. Ezek között említette például a stratégiai olajtartalék felszabadítását is, amelynek célja többek között az egyre magasabb benzinárak enyhítése lenne. „A tervem már folyamatban van” – fogalmazott.
A Biden vezette kabinet március végén jelentette be, hogy minden idők legnagyobb mértékű amerikai stratégiai olajtartalék-felszabadítását tervezi. A Fehér Ház akkor „példa nélküli lépésnek” nevezte a napi egymillió hordónyi mennyiség felszabadítását, amely hat hónapig lesz érvényben, azaz összesen 180 millió hordóról van szó.
Biden a republikánusokat bírálva azt mondta: „nincs életképes tervük” az inflációval kapcsolatban, és – Donald Trump korábbi elnök ikonikussá vált mondatára utalva – úgy fogalmazott, hogy politikai ellenfelei „csak egy veszélyes ultra-MAGA (Make America Great Again/ Tegyük újra naggyá Amerikát) menetrendet szorgalmaznak”.
Az elnök szerint a koronavírus-világjárvány, az ellátási lánc problémái, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja együttesen okolhatók a magas inflációért. Biden kiemelte, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi jegybankrendszer, a Federal Reserve (Fed)feladata az infláció megfékezése, de kormánya mindent megtesz, hogy megpróbálja „csökkenteni a keményen dolgozó amerikaiak mindennapi költségeit”. Egyben sürgette, hogy a szenátus „haladéktalanul” szavazza meg a Fed élére jelölt, „rendkívül magasan képzett” jelölteket. De hozzátette, hogy nem akar a Fed ügymenetébe beavatkozni, hiszen független intézményről van szó.
Az elnök kitért arra is, hogy kormányzata az infláció csökkentése érdekében fontolgatja, hogy visszavonja a kínai termékekre kiszabott vámokat, amelyeket 2018-ban még a Trump-kormányzat állapított meg.
A Reuters hírügynökség és az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató vállalat múlt heti felmérése szerint az amerikai felnőttek kevesebb, mint fele, 44 százaléka elégedett Biden elnöki teljesítményével és a legtöbben a gazdaság helyzetét tartják az ország legfontosabb problémájának.
A CBS amerikai televízió szerint a növekvő gázárak miatt a családok évente több, mint 2000 dollárral fizethetnek többet. A Bloomberg amerikai hírügynökség pedig arról számolt be, hogy az emelkedő infláció több, mint 5000 dollárjába kerülhet a háztartásoknak évente.