Az Európai Bizottság az idén 1 milliárd, 2023-ig pedig további 1,56 milliárd eurót szán a szíriaiak támogatására – jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Szíria és régiójának megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi donorkonferencia szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta: a segély a menekültek és az őket befogadó országok és közösségek szükségleteit hivatott fedezni, és a többi között arra irányul, hogy a válság által sújtott szíriaiak “új életet kezdhessenek”.
Borrell leszögezte: az EU addig nem támogatja Szíria újjáépítését, amíg nem indul meg valódi, átfogó politikai átmenet az országban. Hozzátette, hogy nincs itt az ideje, hogy az Unió normalizálja a kapcsolatokat a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimmel, amelyre véleménye szerint további politikai nyomást kell gyakorolni.
A főképviselő felhívta a figyelmet: a szíriai válság több mint egy évtizede tart, és bár a nemzetközi figyelem középpontjában most az Ukrajna elleni orosz agresszió áll, nem szabad cserbenhagyni a szíriaiakat sem. Fontos – tette hozzá -, hogy a szíriai helyzet továbbra is napirenden maradjon, annak ellenére, hogy a szíriaiak szenvedései már kevésbé szerepelnek a hírekben. Mint mondta, a Szíriában élők 90 százaléka nyomorban él, 60 százalékuk nem jut megfelelő táplálékhoz, több millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni és menekültek el az országból.
Borrell újságírói kérdésre adott válaszában arra is kitért, hogy Oroszországot valóban nem hívták meg a donorkonferenciára. “Mi azokat az országokat hívjuk meg, amelyeknek valódi érdeke a béke előmozdítása a világban. Az ukránok elleni orosz agresszió egyértelműen megmutatta, hogy Moszkvának nincs ilyen érdeke. Az EU és partnerei minden nemzetközi fórumon elutasító üzenetet küldenek az orosz invázió ellen” – jelentette ki.
Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos, a donorkonferenciát lezáró beszédében bejelentette: a nemzetközi partnerek és az EU együttesen 6,4 milliárd eurót ajánlanak fel a szíriaiak számára, 4,1 milliárdot az idei évre és a jövő évre pedig 2,3 milliárd eurót. Az összeg 75 százalékát az Európai Unió ajánlotta fel -tette hozzá.
Várhelyi Olivér a beszédében elmondta, hogy a konferencia különösen nehéz időszakra esett, az eseményen részt vevő mintegy 55 ország még mindig a koronavírus-járvány okozta gazdasági instabilitással küzd, továbbá az ukrajnai háború következményeivel is szembe kell néznie. Ennek ellenére – tette hozzá – az összegyűlt segély összege magasabb, mint a tavalyi összeg.
“Az adományozók egyértelmű jelzést küldtek Szíriának, hogy készek még többet tenni az ország békéjéért” – fogalmazott a magyar uniós biztos.