Országszerte csaknem hetven településen épülnek, bővülnek és újulnak meg református óvodák – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Dombóváron.

Soltész Miklós a Margaréta Református Óvoda új épületének átadásán elmondta: a református óvodákban több mint 3200 új férőhelyet alakítanak ki.
„A mi feladatunk a kereszténység megőrzése, továbbadása, a békesség hirdetése. Ha mindezt egyházi óvodáinkban és iskoláinkban meg tudjuk valósítani, Magyarország a békesség szigete lesz, és megmarad a kereszténységben úgy, ahogy megkaptuk ezer évvel ezelőtt” – fogalmazott.
Azt mondta: abban a világban, amelyben élünk, az első számú kincset a gyermekeink jelentik. „Ha az égen a szivárvány színeit látjuk, a gyerekekre úgy gondolunk, mint kislányra és kisfiúra, a szüleikre mint édesanyára és édesapára. A szivárványban az istennel való szövetséget látjuk, és semmi mást” – fűzte hozzá.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, a közösségépítés fontos alappillérei az egyházak, ezért is támogatják azt, hogy minél több egyházi intézmény legyen.
A történelmi egyházak, főleg a református egyház, az óvodák építésében, felújításában és átvételében kiemelkedő szerepet játszik az egész Kárpát-medencében. A kormány segíti azt, hogy a történelmi egyházak kapják vissza, illetve kérjék az oktatási intézményeket, „mert számunkra fontos, hogy az oktatásban és nevelésben megjelenjen a hit” – mondta.
Ma a körülbelül hatszáz dombóvári óvodás gyermek egyhatoda már a református óvodába jár – jegyezte meg.
Veres Sándor, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka ismertette: az új, 335 négyzetméter nettó alapterületű óvodai épület a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjának keretében, 310 millió forintos beruházással készült el. Az épületben két csoportszobát, tálaló konyhát, szociális helyiségeket alakítottak ki, amelyeket hőszivattyúval, padlófűtéssel, energiatakarékos elektromos berendezésekkel láttak el.
Schott Ágnes, az intézmény vezetője az MTI-nek elmondta, az óvoda saját költségvetéséből 25 millió forintot fordított az intézmény felújítására, amely megkétszerezte alapterületét. A 2003 óta működő református óvodában szeptembertől öt csoportban 125 gyermeket nevelnek majd.