Mozart Az álruhás kertészlány című, szerelmi bizonytalanságokkal teli, ifjúkori vígoperáját Almási-Tóth András rendezésében, amerikai koprodukcióban, a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben mutatja be a Magyar Állami Operaház.

A dalszínház szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az évadban egyetlen alkalommal, pénteken az Eiffel Műhelyházban hallható előadás szerepeit Eric Laine (Don Achine), Öznur Tülüoglu (Violante/Sandrina), Anna Trombetta (Ramiro) és Kyle White (Roberto/Nardo) mellett a hazai színeket Szeleczki Artúr egyetemi hallgató (Belfiore), Brassói-Jőrös Andrea (Arminda) és Brindás Boglárka egyetemi hallgató (Serpetta) énekli, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kozma Péter dirigálja.
A tájékoztatás szerint Almási-Tóth András új rendezése egy elvont, szellemes, mégis abszurd világba helyezi a cselekményt, amiben Fügedi Balázs vizuális tanácsadó, Márton Richárd jelmeztervező és Pillinger Tamás világítástervező volt segítségére.
A közlemény felidézi, hogy az 1775-ben a müncheni Salvatortheaterben bemutatott Az álruhás kertészlány fontos állomás az akkor 19 éves, útját kereső, de a zsenialitását már meg-megcsillogtató zeneszerző kibontakozása irányában. A darab zenéjét tekintve a korai Mozart-operák legsikerültebbje, a vígoperák és az opera seriák stílusjegyeit egyaránt magán viseli, története azonban jobbára a kor színházi toposzaiból építkezik.
Mint írják, Az álruhás kertészlányt először 1987-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Boschán Daisy rendezésében, a zenéjét azonban Hevesi Sándor már 1924-ben felhasználta Goldoni A fogadósnő című darabjának adaptációjához.
A produkció a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben jött létre, amelynek alapító művészeti igazgatója Kozma Péter, az előadás karmestere. Az amerikai változat pénteki magyarországi bemutatóját követően augusztus 5-én debütál a rendezés az Egyesült Államokban, majd a Mítosz & történelem évad részeként 2023 júniusában tartja a magyar változat premierjét az Opera – áll az összegzésben.