Csehország azt szeretné, ha Horvátország már idén tagja lehetne az áruk és az emberek szabad mozgását biztosító schengeni övezetnek – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

„Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy még európai uniós elnöksége idején megszülethessen a döntés Horvátország Schengen-övezeti tagságáról” – mondta Fiala sajtóértekezletén. Szerinte Horvátország a csatlakozás minden feltételét teljesítette már.
Andrej Plenkovic kijelentette: kormányának célja, hogy Horvátország 2023 januárjától tagja lehessen a schengeni térségnek. Az Európai Bizottság jelentése szerint – fejtette ki a horvát kormányfő – Horvátország mind a nyolc területen teljesítette az elvárásokat, két területen, a határok ellenőrzése és a migráció terén pedig megalkotta a megkövetelt ellenőrzési mechanizmusokat. „Csehország mint az Európai Unió soros elnöke, fontos szerepet játszik schengeni csatlakozásunk kérdésében” – szögezte le Plenkovic, aki rövid látogatást tett Csehországban.
A Plenkovic vezette horvát kormány két stratégiai célt tűzött maga elé: Horvátország belépését a schengeni térségbe és az euró bevezetését. Ez utóbbi kérdésben már megszületett a döntés, és Horvátország januártól tagja lesz az euróövezetnek. A döntést formálisan az EU tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg a cseh elnökség alatti legközelebbi ülésükön, a jövő héten.
Petr Fiala és Andrej Plenkovic tárgyalásokat folytatott a cseh-horvát energetikai együttműködésről, és véleményt cserélt az ukrajnai háborúról is. Fiala újságíróknak azt mondta: a cseh energetikai cégek szeretnének több kőolajat kapni az Adria-vezetéken keresztül, hogy Prága mihamarabb kiszabadulhasson az orosz kőolajtól való függőségből. A kormányfő hangsúlyozta: Prága ezen a téren hosszú távú együttműködésre törekszik Zágrábbal.